ЕП постигна споразумение за реформите на директивата за авторските права

Предстоят преговори с ЕК и държавите членки на ЕС преди актуализацията на правилата

16:44 | 12 септември 2018
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Европейският парламент постигна споразумение по въпроса за реформите на директивата за авторските права по време на заседанието си днес, пише Investor.bg.

438 депуати гласуваха „за“ налагането на промените, 39 се въздържаха, а 226 гласуваха „против“.

Следващата стъпка е да бъдат започнати преговори с Европейската комисия (ЕК) и 28-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) за уточняване на позициите, преди да се актуализират съществуващите правила за авторското право.

През юли голяма част от законодателите отхвърлиха твърдия подход, предложен от работната група, натоварена от Парламента да разгледа проблема. 

Комисията започна дебатите за реформа на регулациите преди две години в опит да гарантира, че онлайн платформите ще плащат на издателите, телевизионните оператори и артистите справедлив дял от приходите и ще носят отговорност за нарушения на авторските права.

Впоследствие предложението беше допълнено в защита на креативната индустрия в Европа, което предизвика остри протести от страна на технологичните компании.

Дебатът се фокусира върху две точки, една от които може да принуди Google, Microsoft и други големи компании да плащат за публикуване на новинарски фрагменти.

Другата точка е свързана с обособяването на задължителни филтри, които да пресяват съдържанието, споделяно от потребителите на платформи като YouTube, GitHub и Instagram. Тази система за контрол ще следи посетителите на въпросните сайтове да не споделят съдържание с авторски права.