Увеличените цени на горивата насърчиха продажбите на електромобили във Великобритания

Един от всеки 12 нови автомобила, закупени в Кралството през миналия месец, е електрически

22:00 | 5 септември 2018
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Сдружението на автомобилните производители и търговците във Великобритания обяви, че хибридните, plug-in хибридите и изцяло електрическите автомобили съставят 8% от общия пазар в страната.

Броят на новите регистрирани превозни средства в Кралството се е увеличил с 23% спрямо същия период на миналата година, пише BBC.

Но изпълнителният директор на Сдружението предупреди, че „би било погрешно да се говори за бум на пазара“.

„Традиционно август е по-слаб месец за регистрацията на нови автомобили в сравнение със септември, когато се подновяват регистрационните табели“, поясни Майк Хаус.

Продадените електрически автомобили през миналия месец са над 7 хил., а броят им за същия период през 2017 г. е близо 4 хил. Общият брой на продадените автомобили във Великобритания през август е 94 094.

Увеличените продажби на електрически и хибридни автомобили се дължат на увеличените цени на бензина и дизела, като средните им стойности достигнаха най-високите си нива от юли 2014 г. насам.

Продажбите на електрически автомобили растат в цяла Европа. Броят на електромобилите по европейските пътища вече надмина 1 млн. по данни на EV Volumes.

Норвегия остава най-големият пазар за електрически коли. Делът на продажбите им там вече е 37%, а на второ място е Германия.

Предстои и производство на множество нови електрически автомобили в Стария континент.

Mercedes-Benz вече пусна новия си напълно електрически автомобил, докато Porsche, Audi и Jaguar се конкурират в производството на луксозни модели.