Италия е готова да защитава интересите си пред Европейската комисия за бюджет 2019

Кабинетът подготвя сериозна и смела програма за идната година

17:58 | 8 август 2018
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Държавата с най-голям дълг в еврозоната след Гърция, Италия ще преговаря с Европейската комисия по бюджета за 2019 година, като защитава интересите си, но няма да е "безразсъдна" в исканията си, каза днес премиерът на Италия Джузепе Конте, цитиран от БТА. Както писа по темата  Investor.bg, в изявлението си на пресконференция премиерът Конте заявява:

"Ще преговаряме с ЕК със сериозна, смислена и смела програма, която ще защитава интересите ни. Ние ще сме много сериозни и непреклонни, но няма да сме неразумни и безразсъдни в нашите искания".

Неговото изявление спомогна да се успокоят пазарите, които се страхуват, че амбициозните планове на правителството за намаляване на данъците и по-високи разходи могат да повишат държавния дълг, който е най-високия в еврозоната след този на Гърция, пише сайтът.

Правителството обсъжда днес бюджета за 2019 година, който ще бъде съставен следващия месец и трябва да бъде представен за одобрение от ЕК през октомври.

Конте, цитиран от Investor.bg каза още, че кабинетът работи единно и отрече слуховете, че министърът по европейските въпроси Паоло Савона работи върху план за публични инвестиции за 50 милиарда евро, които Италия ще настоява да не бъдат включвани в изчисленията за дефицита.

Още по темата четете на Investor.bg.