Германското правителство е постигнало споразумение с Испания за връщане на мигранти

Това е първото подобно споразумение, което Берлин постига с друга страна в Европа

17:30 | 8 август 2018
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство е постигнало споразумение с Мадрид за връщане в Испания на мигранти, които вече са кандидатствали за убежище там, заяви говорителка на вътрешното министерство на страната. Това е първото подобно споразумение, което Берлин постига с друга страна в Европа.

Сключването на споразумение се случва след спора между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и техните баварски съюзници за връщането на мигранти, който можеше да доведе до свалянето на правителството.

Говорителката на вътрешното министерство Елеоноре Петерман заяви, че двете страни членки на ЕС са подписали споразумението в понеделник, което ще им позволи от събота Германия да връща мигранти в Испания в рамките на 48 часа. Испания не изисква нищо в замяна, допълни тя.

Говорителката на испанското правителство каза, че споразумението е част от договореностите, постигнати по време на последната среща на върха на ЕС за миграцията в края на юни. Тя допълни, че Испания е приела искането на Германия за връщане на хора, търсещи убежище, които са пристигнали в Германия и Испания.

Испания се превърна в основен входен пункт за мигранти, бягащи от Африка. Около 19 хил. души, търсещи убежище, са пристигнали в страната през първите пет месеца на тази година, почти колкото за цялата 2017 г., като за първи път надминаха броя на мигрантите, пристигащи в Италия от Северна Африка.

Над 1,6 млн. мигранти са пристигнали в Германия от средата на 2014 г., което предизвика напрежение и осигури място на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в националния парламент.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз, баварската сестринска партия на Християндемократиеческия съюз (ХДС) на Меркел, иска да покаже, че предприема действия за ограничаване на имиграцията, тъй като партията му е изправена пред трудни регионални избори през октомври. Очаква се „Алтернатива за Германия“ да се представи добре на изборите.

Германия се стреми към сходни споразумения с Италия и Гърция. Вижте повече на Investor.bg.