Нов лидер и нови министри за Каталуния

Предложението на КимТора деблокира процеса по сформиране на каталунско правителство

11:16 | 30 май 2018
Снимка: Juanjo Perez Monclus/Bloomberg
Снимка: Juanjo Perez Monclus/Bloomberg

Новият лидер на испанската област Каталуния Ким Тора реши спора с Мадрид за бъдещото си правителство, като замени номинираните по-рано двама бивши министри сепаратисти, намиращи се в затвора, и други двама, които са в изгнание в Белгия, предадоха AFP и DPA.

Мадрид определи правителството в предишния му състав като нова провокация и отказа да го утвърди, което е задължително условие за отменяне на въведеното от централните власти пряко управление в Каталуния, посочва БТА.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че самоуправлението на областта ще бъде възстановено само след като Тора назначи жизнеспособно правителство, което спазва закона и е готово за сериозен диалог. 
С решението си да промени състава на кабинета си Тора на практика деблокира процеса по сформиране на каталунско правителство, отбелязва ТАСС. 

Investor.bg припомня, че през октомври властите в Мадрид бяха принудени да поемат контрола върху администрацията в Каталуния, която представлява една пета от икономическото производство на страната, след като нейните лидери взеха решение да обявят едностранно независимост – ход, който централното правителство обяви за незаконен, пише Investor.bg 

След регионалните избори този декември, в които лагерът за отделянето спечели с малко мнозинство, политическото ръководство не може да издигне правителство, без да влезе в противоречие с правната система на страната.