Северна Корея заплаши да анулира срещата си на върха с Доналд Тръмп

Причината са годишни съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили

07:46 | 16 май 2018
Снимка: Inter-Korean Summit Press Corps/Pool via Bloomberg
Снимка: Inter-Korean Summit Press Corps/Pool via Bloomberg

Северна Корея заплаши да анулира предвидената за 12 юни среща на върха между лидера й Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп заради съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили, предаде Ройтерс.

Освен това страната отмени предвидената за сряда среща на високо равнище с Южна Корея в знак на протест срещу тези военни учения, които се провеждат ежегодно, съобщи севернокорейската държавна агенция KCNA.

Позовавайки се на първия заместник-министър на външните работи Ким Ке-Гуан, KCNA предаде, че съдбата на срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея, както и двустранните отношения „би била ясна", ако Вашингтон говори за "денуклеаризация на Севера в стил Либия".

По думите му Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма.

„Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати", каза севернокорейският представител.

Той разкритикува също изявленията на Вашингтон, че Северна Корея трябва напълно да се откаже не само от ядрената си програма и балистичните ракети, но и от биологическите и химическите си оръжия.

Решението на Северна Корея да отмени междукорейските преговори на министерско равнище е достойно за съжаление, заяви същевременно южнокорейското Министерство на националното обединение.

„Решението на Северна Корея едностранно да отложи преговорите на високо равнище между двете Кореи, изтъквайки като причини годишното съвместно военновъздушно учение между Южна Корея и Съединените щати противоречи на духа на Декларацията от Панминчжон и е достойно за съжаление", посочи говорител на министерството. Той призова Севера незабавно да се върне на масата за преговори.

Съединените щати и Южна Корея увериха, че учението е с отбранителна цел, но Пхенян го окачестви като "военна провокация, насочена срещу положителното политическо развитие на Корейския полуостров".