САЩ може да глобят европейски фирми заради Иран

Eвропейците ще видят, че е в техен интерес в крайна сметка да бъдат с нас, твърди съветник по националната сигурност

23:11 | 13 май 2018
Обновен: 23:11 | 13 май 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън каза, че е възможно САЩ да наложат санкции на европейските компании, които имат бизнес отношения с Иран, но американският държавен секретар Майк Помпейо изрази надежда, че Вашингтон и съюзниците му могат да постигнат ново ядрено споразумение с Техеран, предаде Ройтерс.

Болтън възприе по-твърд тон в коментарите си по телевизия CNN, отколкото Помпейо в интервю за Fox News, предава Investor.bg.

Попитан дали САЩ могат да наложат санкции на европейски компании, които продължават да имат бизнес отношения с Иран, Болтън отговори: "Възможно е. Зависи от поведението на другите правителства."

"Мисля, че европейците ще видят, че е в техен интерес в крайна сметка да бъдат с нас", заяви той.

Помпейо каза, че се "надява в идните дни и седмици да можем да стигнем до сделка, която наистина работи, която наистина защитава света от лошото поведение на Иран, не само неговата ядрена програма, но също неговите ракети и зловредното му поведение".

Болтън, който в миналото е намеквал, че САЩ би трябвало да се стремят към промяна в управлението в Иран, каза, че сегашната политика на правителството на американския президент Доналд Тръмп не цели смяна на режима в Техеран.

"Това не е политиката на правителството. Политиката на правителството е да гарантира, че Иран никога няма да се приближи до боеспособни ядрени оръжия", заяви той по телевизия ABC.

"Писал съм и съм казвал много неща през годините, но когато съм бил напълно свободен агент", заяви Болтън по Си Ен Ен, когато беше притиснат по въпроса за смяна на режима в Иран.

Той каза, че работата му е да съветва Тръмп, но президентът е този, който взема решенията.