ЕС има какво да загуби в Иран

Total, Vodafone, Telecom Italia, Nokia, Orange, Peugeot са сред компаниите с бизнес в страната

07:20 | 9 май 2018
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Европа ще претърпи сериозни загуби заради решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран.

Европейските компании се радват на успех, развивайки и укрепвайки търговските връзки с Иран след сключването на сделката през 2015 г. В замяна на смекчаването на санкциите Техеран се съгласи да ограничи дейностите си по обогатяване на уран и да елиминира запасите си. Това доведе до ръст на европейските компании, които правят бизнес в Иран, а това доведе до бум на миниинвестициите, пише в свой анализ Statista.

Още през 2015 г. стойността на търговията в двете посоки не 9,2 млрд. долара, като тя се увеличи рязко до 16,4 млрд. долара през 2016 г. след подписването на споразумението. През миналата година впечатляващите темпове на растеж се запазиха, достигайки обем от 25 млрд. долара.

Сред европейските компании, които се радват на успех в Иран, са френската енергийна компания Total, която участва в изграждането на газово находище в южната част на страната, заедно с Royal Dutch Shell, която също инвестира в иранската енергийна индустрия. Airbus е друго добре известно европейско дружество, което участва в замяната на остарелия и опасен флот на самолетите на Иран. Renault също подписа доходоносна сделка през миналата година - на стойност 780 млн. долара, която ще включва производствена база, способна да произвежда до 150 000 автомобила всяка година.

И докато европейските компании започнаха да експлоатират този отворен и растящ пазар, американските компании се мъчеха да се включат в него под облака от политическа несигурност. Един забележителен пример за това е Boeing, която се съгласи на бавна сделка за доставка на съвременни самолети за иранските авиолинни. Бъдещето на тази сделка остава несигурно именно заради срива на ядрената сделка, а компанията все още не е доставила нито един самолет на ирански клиент. За сравнение - Airbus вече достави два броя A330-200 и един A321.

През 2017 г. стойността на вноса и износа между САЩ и Иран възлиза само на малко над 200 милиона долара, малко по-малко в сравнение с потока от стоки между Брюксел и Техеран. Поради негативната реторика, излъчвана от Вашингтон, ЕС се опитва да защити своите бизнес интереси в страната. ЕС разработи редица мерки за противодействие, включително линии за финансиране, които не са в долари, и статут за блокиране на ЕС, разработен през 90-те, но никога неизползван. Повечето експерти смятат, че всеки европейски отговор ще бъде до голяма степен символичен, а не ефективен.

Infographic: Iran Deal: The EU Has The Most To Lose  | Statista You will find more infographics at Statista