Bosch затъва по-дълбоко в Дизелгейт

Производителят на автомобилни части е включен в дело срещу Volkswagen

07:25 | 4 май 2018
Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg
Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Най-големият в света доставчик на части за автомобилостроенето Bosch е въвлечен в дело по скандала Дизелгейт срещу автомобилостроителя Volkswagen, предаде DPA. Адвокати от юридическа кантора Tilp съдят компанията, която доставя части за Volkswagen, от името на частен инвеститор. Според тях Bosch трябва да поеме съвместната отговорност за скандала с дизеловите емисии и следователно за загубите от акции на автомобилния производител, които поевтиняха силно след избухването му. 

Откакто стана ясно, че Volkswagen е инсталирал софтуер на дизелови автомобили, чрез който да манипулира данни за отделяните емисии, компанията бе принудена да плати около 24 млрд. долара за извънсъдебни споразумения и вреди, включително наказателна глоба от 2,8 млрд. долара. 

Инвеститори обвиниха Volkswagen и компанията майка Porsche SE, че са информирали пазарите твърде късно за скандала. Обвиненията са отхвърлени от концерните. Според адвокатите поддоставчика се е съгласил с пазарната манипулация, подпомогнал е и насърчил автомобилостроителя, като по неетичен начин е причинил щети на клиенти и инвеститори.

Компанията е доставила базовата версия на манипулиращия софтуер, използван от Volkswagen, и заради това е обект на действия от министерството на правосъдието на САЩ и германската прокуратура.