Кой е най-печелившият автомобилен концерн в света

Най-големите компании в света са спечелили заедно през 2017 г. 104 млрд. евро

09:52 | 30 март 2018
Обновен: 09:52 | 30 март 2018
Снимка: Michael Noble Jr./Bloomberg
Снимка: Michael Noble Jr./Bloomberg

BMW остава най-печелившият автомобилен концерн в света. Нито един производител не е успял през миналата година да надмине баварците по марж – съотношението между приходите и оперативната печалба, става ясно от оценка на консултантската компания Ernst & Young (EY), цитирана от DPA.

Непосредствено след първото място обаче има размествания, след като Daimler трябваше да отстъпи второто място от миналата година на японския концерн Suzuki и така заема третото място. Volkswagen се нарежда в средата на класацията (осмо място), но по отношение на продажбите е лидер. Що се отнася обаче до приходи и печалба обаче победител е Toyota.   

BMW отчита марж от 10% - както и през 2016 г. Иначе казано – за всеки 100 евро приходи през миналата година компанията печели 10 евро. При Suzuki маржът възлиза на 9,8%, а ори Daimler - 8,9 на сто.

Данните обаче се отнасят до бизнеса на целите концерни. Освен основния бизнес с автомобилите тук влизат и други операции, като например финансови услуги. Ако за мащаб се вземе предвид само автомобилния бизнес, то Daimler се справя по-добре с маржа, като има 9,6%, докато при BMW той е 8,9 на сто. Тук обаче не се взема предвид китайският бизнес на BMW, който концернът отчита в друго поделение. 

Най-големите 16 автомобилни концерни в света, които са прегледани от EY, заедно са генерирали през 2017 г. печалба от почти 104 млрд. евро – с 12,4% над тази от 2016 г.

Според автомобилния експерт на EY Петер Фус това може да не продължи дълго. „По отношение на печалбата автомобилният бранш ще понесе леко отстъпление през идните години“, смята той. 

„Предстоят инвестиции за милиарди, които ще се отразят негативно на маржовете и едва в дългосрочен план ще допринесат за ръст на печалбата и приходите“, смята той. За редица концерни електрическите коли ще носят загуба в средносрочен план. Който обаче не инвестира днес в технологиите на утрешния ден, ще бъде сериозно застрашен, смята експертът.