ЕС глоби Starbucks и Fiat с 60 млн евро

Това е само върхът на айсберга. На прицел са данъчни споразумения с Холандия и Люксембург

13:32 | 21 октомври 2015
Автор: Иван Николов
Fiat 500, Автосалон Шанхай, 21 април 2015, Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Fiat 500, Автосалон Шанхай, 21 април 2015, Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Европейският съюз нареди Starbucks и Fiat да платят по 30 млн евро данъци. Това е решението на Комисията по делото за избягване на данъчно облагане срещу двете компании.

Брюксел започна разследване на данъчните сделки в страни от ЕС и е част от кампания на ЕК срещу практиките за избягване на данъци, които мултинационални компании използват.

Днес Комисията взе две решения. Те засягат данъчните облекчения, предоставени от Люксембург на Fiat и от Холандия на Starbucks. Данъчните облекчения изкуствено са намалили данъчните задължения на двете компании и това е незаконно според правилата за държавна помощ на ЕС, каза Маргарете Вестагер, комисар по конкуренцията, цитирана от АФП.

Разследването на ЕК включва и американските технологични гиганти Apple и Amazon. Решението от сряда /21/10/2015/ се смята за знак, че европейските регулатори нямат намерение да се отказват да проверяват данъците на едни от най-влиятелните компании в света.

"Всички компании, малки или големи, мултинационални или не, трябва да си плащат данъците", каза Вестагер, която е бивш министър на икономиката на Дания.

Четирите данъчни разследвания на ЕС бяха обявени миналата година след аферата с изтекла информация, наречена от пресата LuxLeaks, която разкри, че някои от най-големите компании в света договарят по-ниски данъци и в някои случаи дори 1% в тайни договори с Люксембург.

Луксембург каза, че данъчните разпоредби, както са известни, не са незаконни и компаниите, засегнати от тях настояват да са изцяло координирани с данъчните закони в страните, където работят.

"Люксембург не е съгласен със заключенията, постигнати от ЕК по случая на Fiat", каза финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя в Туитър.

Скандалът оказа натиск върху президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който почти 19 години бе лидер на Люксембург, където са уреждани много споразумения за избягване на данъци.

Трансграничните сделки, чрез които се избягват данъци, са трудна тема за властите в Европа и Америка.

Данъчната стратегия на Apple попадна под прожекторите през 2013, когато американският Сенат показа, че ирландското поделение не е плащало данъци в нито една страна, въпреки че е отчело печалба от 30 млрд. долара след 2009.

Европейската комисия започна разследване срещу производителя на iPhone, отношенията на Starbucks с Холандия и на Amazon и Fiat с Люксембург.