Microsoft, Apple напускат борда на OpenAI заради антимонополни разследвания

САЩ започват антитръстово разследване на предполагаемото господство на Microsoft в бързо развиващата се област

14:09 | 10 юли 2024
Автор: Дина Бас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft Corp. и Apple Inc. се отказаха от възможността да бъдат наблюдатели в борда на OpenAI, изненадващо решение, което подчертава нарастващия контрол от страна на антитръстовите регулатори върху влиянието на Big Tech върху изкуствения интелект.

Производителят на софтуер за Windows, който е инвестирал 13 милиарда долара в създателя на ChatGPT, изпрати писмо до стартъпа, в което обяви оттеглянето си от борда, според човек, запознат с въпроса, пожелал анонимност, тъй като информацията е конфиденциална. Очакваше се Apple да поеме подобна роля, но говорител на OpenAI каза, че стартъпът няма да има наблюдатели в борда след напускането на Microsoft.

Миналия месец европейските регулатори заявиха, че ще проучат конкурентите на Microsoft относно ексклузивното използване от OpenAI на неговата технология. Това подчертава нарастващия натиск върху една от най-ценните компании в света, която се надява да използва услугите на OpenAI, за да задвижи своите платформи Windows и Copilot AI. САЩ започват отделно антитръстово разследване на предполагаемото господство на Microsoft в бързо развиващата се област, съобщи Bloomberg News.

„През последните осем месеца станахме свидетели на значителен напредък от новосформирания борд и сме уверени в посоката на компанията“, пише Microsoft в бележката си до OpenAI, прегледана от Bloomberg News. „Вече не вярваме, че ограничената ни роля на наблюдател е необходима.“

Microsoft, която също управлява услугата за облачни изчисления Azure, е изправена пред въпроси относно другите си инвестиции в сферата.

FTC също започна разследване дали Microsoft не е уведомил правилно антитръстовите агенции за сделката си с Inflection AI, според хората. През март софтуерният гигант се съгласи да плати на стартъпа 650 милиона долара за лицензиране на софтуера му с изкуствен интелект и нае голяма част от персонала на Inflection.

„Благодарни сме на Microsoft за изразеното доверие в борда и посоката на компанията и очакваме с нетърпение да продължим успешното си партньорство“, каза OpenAI в изявление за Bloomberg News, без да коментира директно решенията на Apple или Microsoft. Financial Times съобщи по-рано за напускането на Microsoft.