Смъртоносното нападение в Русия буди опасения за взрив на екстремистко насилие

Има огромен проблем с ислямския екстремизъм в Русия, който се разпространява - "Ислямска държава" и други групировки са активни, твърдят експерти

10:30 | 25 юни 2024
Автор: Хенри Майер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Смъртоносно нападение на въоръжени лица в Дагестан, където мнозинството от населението е мюсюлманско, само няколко месеца след нападението в концертна зала в Москва, повдига въпроса, дали Русия не е изправена пред вълна от насилие от страна на религиозни екстремисти.

Службите за сигурност съобщиха, че зад нападенията в неделя, насочени срещу две църкви и синагога в често разтърсвания от насилие регион в южната част на Русия, стоят терористи. Най-малко 15 полицаи и четирима цивилни, включително свещеник, са били убити, съобщи руският Следствен комитет в понеделник в Телеграм.

Според информационната служба "Интерфакс" сред шестимата убити бойци трима са синове и племенник на местен служител, когото управляващата партия "Единна Русия" по-късно изгони. Разследващите се опитват да установят кой е отговорен за организирането на нападенията. 

Близкият съюзник на президента Владимир Путин, председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, твърди, че Русия разполага с информация за "потвърдено чуждестранно финансиране" на нападението. Правоохранителните органи "ще прочистят екстремистките клетки във възможно най-кратки срокове, ще завършат следствените действия и надеждно ще установят" къде и към кого водят нишките, каза тя. 

Нападението беше извършено три месеца след като въоръжени лица извършиха най-тежкото зверство в Москва от две десетилетия насам, убивайки над 140 души при нападението на 22 март в концертната зала "Крокус Сити Хол". Първоначално Русия посочи с пръст Украйна за нападението, за което отговорност пое "Ислямска държава". В крайна сметка службите за сигурност признаха, че клонът на "Ислямска държава" в Афганистан стои зад нападението в Москва - най-голямата единична загуба на човешки живот в столицата, откакто чеченски сепаратисти взеха заложници през 2002 г. в театър "Норд-Ост".

Афганистанският филиал на "Ислямска държава" направи изявление по рускоезичния си канал "Ал-Азаим", в което похвали нападението на бойците в Дагестан, което според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната е извършено "от нашите братя от Кавказ".

Последните нападения се отличават с координация и мащаб. В руските канали в Телеграм бяха публикувани няколко видеоклипа, на които се вижда как мъже с черни тениски стрелят по полицейски автомобили. В друг видеоклип се вижда как пожар унищожава синагога.

"Има огромен проблем с ислямския екстремизъм в Русия, който се разпространява", каза Сергей Марков, политически консултант, близък до Кремъл. "Ислямска държава" и други групировки са активни".

Това, че сред бойците са били роднини на местен служител, "показва, че радикалният ислям е навлязъл дълбоко в обществото и е проникнал в елита", каза Марков.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли идеята за вълна от екстремистко насилие, като заяви, че "сега Русия е различна", според Интерфакс. 

В миналото ислямистки групи са се насочвали към Русия, позовавайки се на антимюсюлманската политика на Кремъл. 

През октомври тълпа обкръжи полет от Израел на летището в регионалната столица на Дагестан Махачкала в знак на протест срещу войната на Израел срещу войнствената групировка "Хамас" в Газа. Възстановяването на реда отне часове. 

Дагестанският депутат от управляващата прокремълска партия Абдулхаким Гаджиев обвини държавите от Организацията на Северноатлантическия договор и Украйна, че са замислили последното нападение.

Дмитрий Рогозин, сенатор в горната камара на руския парламент, който е бил заместник министър-председател, предупреди, че приписването на всеки домашен терористичен акт на НАТО и Украйна "ще ни създаде големи проблеми", в публикация в акаунта си в Telegram.

Упорството на Русия да обвинява Украйна и съюзниците си за радикалното ислямско насилие прави невъзможно ефективното противодействие, казва Григорий Шведов, експерт по южните руски региони, населени предимно с мюсюлмани.

"Най-големият проблем сега е, че те отказват да признаят заплахата", каза по телефона Шведов, който е главен редактор на "Кавказки възел". "Тези нападения носят всички отличителни белези на "Ислямска държава" и има голям брой симпатизанти, които действат под повърхността."