Северна Корея праща нови 350 балони с боклук и паразити през границата

Около 350 балона са изпратени от понеделник вечерта, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, а правителството посъветва обществеността да не докосва съдържанието

10:00 | 25 юни 2024
Автор: Шинхе Кан, Джон Херсковиц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Северна Корея изпрати нова партида балони с боклук през границата с Южна Корея, след като Сеул заяви, че е открил паразити като кръгли червеи в съдържанието на предишните пратки.

Около 350 балона са изпратени от понеделник вечерта, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, а правителството посъветва обществеността да не докосва съдържанието, което е прехвърлено през границата. Около 100 балона са паднали главно в северната провинция Кьонги, която е в околностите на Сеул, и в района на столицата, заяви JCS във вторник в съобщение, изпратено до репортери.

"В по-голямата си част съдържимото е било хартиени отпадъци и досега не е имало рискове за безопасността", се казва в съобщението.

Последната партида балони започва да се носи няколко часа, след като южнокорейското Министерство на обединението заяви, че изследването на десетки от над 1600-те балона, изпратени от Северна Корея от края на май, е показало паразити, свързани с фекални вещества, които се пренасят заедно с бельо, вратовръзки и чорапи, които са били нарязани на парчета.

През последните седмици напрежението по силно милитаризираната корейска гранична зона се покачва. Ким Йо Чен, гласовитата сестра на севернокорейския лидер, заяви, че към съседката може да полетят още балони, след като активисти в Южна Корея пуснаха балони в Северна Корея този месец.

Тя също така призова Южна Корея да сложи край на възобновяването на излъчванията по високоговорители на границата, насочена на север, които бяха спрени съгласно споразумение от 2018 г. между Сеул и Пхенян, което според двете правителства сега вече не е в сила.

Южна Корея се стреми да отговори на последното пускане на балони за боклук.

"Излъчванията на нашата армия за пропагандна война срещу Северна Корея са готови да бъдат приложени незабавно", заяви JCS. "Ще ги прилагаме гъвкаво в зависимост от стратегическата и оперативната ситуация, а това ще зависи от действията на Северна Корея", допълни то. 

От десетилетия активистки групи в Южна Корея, много от които са съставени от севернокорейски дезертьори, установили се в страната, пускат балони с листовки, осъждащи семейство Ким, което управлява Северна Корея от основаването ѝ. Балоните носят също така банкноти в щатски долари, торбички с ориз и USB памети с K-pop музика, за да примамят севернокорейците да вземат съдържанието им.

Северна Корея заклейми дезертьорите като "човешка измет" и поиска от Сеул да спре балоните. От години Пхенян също изпраща балони през границата. 

Последната мащабна кампания с балони от Северна Корея преди това беше през 2016 г., когато тя изпрати пропагандни листовки през границата, в които тогавашният президент Пак Гън Хе беше набедена за играчка на бившия президент на САЩ Барак Обама и тогавашния министър-председател на Япония Шиндзо Абе.

Отношенията на полуострова се промениха този месец, когато руският президент Владимир Путин направи първото си пътуване до Северна Корея от 24 години насам и подписа споразумение с лидера Ким Чен Ун, според което страните ще си оказват взаимно помощ, ако бъдат нападнати. Пактът вероятно означава, че САЩ и техните съюзници ще трябва да преизчислят какво може да се случи, ако използват оръжия срещу Северна Корея.

Тази седмица САЩ и техните съюзници Япония и Южна Корея осъдиха "по най-категоричен начин" задълбочаващото се военно сътрудничество между Русия и Северна Корея, като го нарекоха сериозно безпокойство и заплаха за стабилността. Те също така видяха в посещението напредък в прехвърлянето на боеприпаси от режима на Ким, които да помогнат на Путин във войната му срещу Украйна.