Китай и ЕС се споразумяха да проведат разговори за тарифите за електромобили

Китайският министър на търговията и комисарят на ЕС по въпросите на търговията са договорили старт на преговори в събота във видеоконферентен разговор

11:00 | 23 юни 2024
Автор: Шийин Чен, Камил Ковалче
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай и Европейският съюз се споразумяха да започнат разговори относно плановете на блока да наложи мита върху електрическите превозни средства, внасяни от азиатската държава. 

Китайският министър на търговията Ван Уентао и комисарят на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис разговаряха в събота по време на видеоконференция, се посочва в изявление на Министерството на търговията в Пекин. Те се договориха да започнат преговори, се казва в изявлението, без да се предоставят подробности.

Миналата седмица ЕС обяви, че планира да наложи такси в размер на 48 % върху електрическите превозни средства, доставяни от Китай, което подхрани търговското напрежение с азиатската държава. Блокът започна множество разследвания срещу Китай, като се позова на нелоялни търговски практики, като например масивни държавни субсидии, което накара Пекин да отвърне с ескалираща кампания от заплахи срещу европейските стоки. 


ЕС е важна дестинация за китайските електромобили. Износ на електромобили от Китай по стойност, януари-април 2024 г.

Преговорите се провеждат в момент, когато вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек направи посещение в Китай. По-рано в събота Хабек се срещна с Ванг и потвърди готовността на Европа да проведе дискусии относно митата.

"Човек трябва да бъде много внимателен сега, това е първата стъпка и ще са необходими още много", заяви Хабек пред репортери в Шанхай след споразумението за започване на преговори. "Но поне това е първа стъпка, която преди не беше възможна. Ето защо тази вечер е добра, ако искаме да се опитаме да запазим равнопоставеност и да избегнем тарифна война."

По време на посещението Хабек настоятелно призовава Китай да спре да заобикаля санкциите на ЕС срещу Русия. 

Германският вицеканцлер Роберт Хабек призова Китай да спре да отклонява износа на европейски стоки за Русия, които биха могли да бъдат използвани във войната в Украйна.

ЕС няма да приеме заобикалянето на санкциите, наложени на Русия, заяви Хабек пред репортери в Шанхай след разговори с китайския министър на търговията Ван Уентао и министъра на промишлеността и технологиите Джин Жуанлун в Пекин.

"Ако продуктите, които се използват във военния комплекс, вече няма да се внасят от Китай, това би помогнало и на икономическите отношения между нашите две страни", добави германският министър на икономиката и климата.

Хабек изтъкна, че търговията на Китай с Русия се е увеличила с повече от 40% през миналата година и че само малко повече от половината от това увеличение се дължи на енергетиката, а останалата част се формира от т.нар. стоки с двойна употреба.

Той повдигна този въпрос в разговори с китайски правителствени служители, след като те се оплакаха, че Германия затруднява китайските инвестиции в технологичния сектор, а също така налага по-строг контрол върху износа на критични продукти като стоки с двойна употреба, каза вицеканцлерът.

Хабек е разговарял с тях по въпросите на енергийното сътрудничество, правата на човека и равнопоставеността в областта на търговията.