САЩ продължават с ограниченията за изходящи инвестиции за чипове и AI технологии в Китай

Министерството на финансите на САЩ: Новите правила ограничат изходящите инвестиции в технологии, които са от решаващо значение за следващото поколение военни, разузнавателни, наблюдателни или кибернетични способности

15:00 | 22 юни 2024
Автор: Кристофър Кондън, Макензи Хокинс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Байдън придвижва плановете за ограничаване на инвестициите на американски физически и юридически лица в Китай, с акцент върху ограничаване на възможностите на Пекин да набира скорост в областта на полупроводниците, квантовите изчисления и изкуствения интелект.

Министерството на финансите заяви в петък, че новите правила, които предлага, ще ограничат изходящите инвестиции в технологии, които са от решаващо значение за "следващото поколение военни, разузнавателни, наблюдателни или кибернетични способности, които представляват риск за националната сигурност на Съединените щати".

Ограниченията, по които се работи от повече от година, са част от стратегията на президента Джо Байдън за забавяне на надпреварата на Пекин в разработването на чувствителни технологии, които застрашават националната сигурност на САЩ.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви преди почти година, че планираният контрол върху изходящите инвестиции ще бъде тясно насочен и ще допълва съществуващия контрол върху износа. Тези ограничения, обявени през октомври 2022 г., отбелязаха ескалация в технологичната битка на Вашингтон с Пекин, като блокираха продажбата на усъвършенствани полупроводници, както и на технологиите и ноу-хауто за тяхното производство.

Министерството на финансите изложи подробностите в петък в т.нар. известие за предложена нормативна уредба - една от няколкото бюрократични стъпки, задействани с изпълнителна заповед, издадена през август миналата година. Министерството не посочи срокове за публикуването на окончателните правила, нито кога те ще влязат в сила.

По-подробното предложение ясно показва, че Вашингтон обръща все по-голямо внимание на изкуствения интелект. По време на разговор с репортери в петък високопоставен служител на Министерството на финансите заяви, че администрацията иска да попречи на Китай да разработва приложения на изкуствения интелект, които, наред с други неща, биха могли да се използват за насочване на оръжия в битка или за масово наблюдение, като например проследяване на местоположението.

Министерството на финансите на САЩ ще приема публични коментари по предложенията до 4 август. Подробностите включват:

За какви видове инвестиции ще се прилага това? Засегнатите транзакции ще включват придобиване на собствен капитал, дългово финансиране, което може да се конвертира в собствен капитал, инвестиции на зелено, съвместни предприятия и определени инвестиции като ограничено отговорен партньор в обединен инвестиционен фонд извън САЩ.

Кои сектори са засегнати? Правилата ще забраняват или ще изискват уведомяване за определени сделки, свързани с:
- полупроводници и микроелектроника
- Квантови информационни технологии
- системи за изкуствен интелект

В предложението се предлагат "алтернативи за забрана на обхванатите сделки, свързани с разработването на всяка система за изкуствен интелект, която се обучава с помощта на определено количество изчислителна мощност и се обучава с помощта на определено количество изчислителна мощност, като се използват предимно данни за биологични последователности".

Какви са санкциите за нарушения? Министерството на финансите може да наложи граждански санкции на физически лица и фирми, за които е установено нарушение, и може да предаде случаите на службата на главния прокурор за наказателно преследване.

Има ли някакви изключения? Министерството на финансите предложи някои сделки да бъдат изключени, включително в публично търгувани дружества, инвестиции във фондове с "определен размер" и пълно изкупуване на собствеността, наред с други.

В края на миналата година в САЩ се провали двупартийно законодателно усилие за ограничаване на изходящите инвестиции. Ключовите републиканци на хълма не бяха съгласни дали да се кодифицира секторният подход на администрацията или да се разчита на санкции за отделни компании. Председателят на Народното събрание на САЩ Майк Джонсън свика работна група по темата с цел постигане на консенсус до края на март. Те все още не са представили нов законопроект.