Вицеканцлерът на Германия казва, че подкрепата на Китай за Русия вреди на връзките

След като кацна в Пекин, Хабек описа отношенията на Германия с Китай като "сложни и изискващи" и потвърди готовността на Европа да разговаря с Китай за митата, наложени от ЕС върху вноса на китайски електромобили

14:00 | 22 юни 2024
Автор: Камил Ковалче
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подкрепата на Китай за Русия във войната срещу Украйна е основната причина за влошаването на икономическите отношения между Берлин и Пекин, заяви в събота вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек.

"Важно е също така Китай, който подкрепя Русия в тази война, да разбере, че германските и европейските интереси в областта на сигурността вече са пряко засегнати от този конфликт", заяви Хабек при откриването на германско-китайския диалог за сътрудничество в областта на изменението на климата и зелената трансформация в Пекин.

Европа и Германия нямаше да намалят зависимостта си от Китай по отношение на суровините и критичните стоки, ако Пекин не подкрепяше войната на Русия, каза Хабек пред Джън Шанидже, председател на Националната комисия за развитие и реформи. Джън произнесе встъпителните думи на събитието.

Важно е да се разбере, че не може да се разделят проблемите и "дори преките ни отношения вече са негативно засегнати", каза Хабек, който е и министър на икономиката и климата на Германия.

Хабек потвърди готовността на Европа да разговаря с Китай за митата, наложени от ЕС върху вноса на китайски електромобили. Той подчерта, че - за разлика от тези, наложени от САЩ, Турция и Бразилия - това не са "общи" наказателни такси, а диференцирани компенсаторни мита, които са били внимателно разглеждани в продължение на девет месеца.

"Това не е наказание, а компенсация за предоставените предимства", заяви Хабек.

Тази мярка не може да се сравни с насочването към конкретни компании и блокирането на достъпа им до пазарите, заяви вицеканцлерът, като разкритикува "погрешната и опасна" тенденция към засилване на протекционизма, митата и ограниченията, налагани от някои страни.

Джън Шанидже заяви, че Китай ще защити интересите на своите автомобилни производители, съобщи агенция Синхуа. Според него налагането на мита от ЕС върху електромобилите, произведени в Китай, няма да бъде от полза за никого, а растежът на местната индустрия се дължи на конкуренцията, а не на държавните субсидии.

Джън приветства по-ранния коментар на вицеканцлера, направен преди заминаването му за пътуването, че Германия не иска да се отделя от Китай. Китайският служител заяви, че добрите отношения между Германия и Китай трябва да служат като модел за подражание и фокусът трябва да продължи да бъде върху сходствата, а не върху различията.

NDRC ще насърчи местните компании да навлязат на германския пазар, каза Джън. Той подчерта, че чуждестранните компании инвестират в Китай не заради субсидиите му, а защото им се предоставят "зрели вериги за създаване на стойност" и достатъчно квалифицирана работна ръка.

Джън призова Германия да "покаже лидерството си в ЕС" и да накара блока да предприеме стъпки за "коригиране на грешните практики".

Хабек ще се срещне с министъра на търговията Ван Уентао и други официални лица по време на тридневното си пътуване в Китай. Той е първият високопоставен европейски служител, който посещава азиатската страна, откакто блокът обяви този месец плана си за налози в размер на 48 % върху електромобилите, доставяни оттам.

Германският вицеканцлер Роберт Хабек пристигна в Пекин за разговори с висши ръководители на икономика №2 в света, като в дневния му ред високо място заемат предстоящите европейски мита върху китайските електрически автомобили.

По време на тридневното си пътуване Хабек ще се срещне с министъра на търговията Ван Уентао и други официални лица. Той е първият високопоставен европейски служител, който посещава Китай, откакто блокът обяви този месец плана си за налагане на такси в размер на 48 % върху електрическите автомобили, доставяни от азиатската страна.

Като една от водещите икономики в Европа и най-голям производител на автомобили, Германия се намира в "специална ситуация" в настоящото търговско напрежение, заяви Хабек, който е и министър на икономиката на страната си.

"Реших да насърча китайците да обсъдят този въпрос с нас, а не просто да оставят нещата да се развиват и да ескалират", добави той, говорейки в петък, преди да се качи на полет за Китай от Южна Корея, друга държава, която се опитва да балансира търговското напрежение между най-големите икономики в света.


Продажбите на китайски електромобили в Европа нарастват от ниска база

След като кацна в Пекин, Хабек описа отношенията на Германия с Китай като "сложни и изискващи".

"Бих подчертал субсидиите, които китайското правителство отпуска, което означава, че стоките се произвеждат по-евтино от реалната пазарна стойност и след това се оказват за продажба в Германия и Европа и подкопават или дори разрушават пазарите там", каза той пред репортери.

Той заяви, че срещата с премиера Ли Цян, на която се е надявал, няма да се състои и че не знае защо не се е получило.

Отношенията на Европа с Китай се влошиха през последните години, накърнени от спорове за правата на човека, търговията и подкрепата на президента Си Дзинпин за Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Европейският съюз започна множество разследвания срещу Китай, като се позова на нелоялни търговски практики, като например огромни държавни субсидии.

Преговорите по тарифите за електромобилите вероятно ще бъдат ограничени, тъй като проучването на Европейската комисия е "широкообхватно" и обхваща цялата китайска икономика, заяви Якоб Гюнтер, старши икономически анализатор в Института за изследване на Китай "Меркатор" в Германия.

Дори ако Пекин обещае да "реформира дълбоко цялата си икономическа структура", това ще отнеме години, добави той. По-вероятно е разговорите да доведат до напредък в други изследвани области, като например снабдяването на Китай с медицински изделия, където според ЕС Пекин облагодетелства местните доставчици. "Това е нещо, което Си Дзинпин теоретично може да промени доста бързо, ако пожелае", добави Гюнтер.

Китайските държавни медии представиха посещението на германския служител като знак за "откритото отношение на Китай и някои политици в ЕС в търсене на диалог и сътрудничество". 

"Надяваме се, че посещението на Хабек може да доведе до по-продуктивни дискусии по икономически и търговски въпроси, особено в сферата на електрическите превозни средства, и да влее свежа енергия в продължаващото развитие на икономическите и търговските отношения между Китай и ЕС", пише в редакционна статия държавният таблоид Global Times.

Тези коментари подчертават отдавнашната стратегия на Китай да се възползва от разделението в ЕС, за да прокарва собствените си интереси. Пътуването на Си през май до Франция за разговори и един ден на раздумка с президента Еманюел Макрон - чиято страна е ключов поддръжник на сондата за ЕРП - беше възприето като опит да се зашият разделения в блока. 

През последните месеци китайските правителствени служби, контролираните от партията медии и други свързани с държавата групи разгърнаха ескалираща кампания от заплахи, насочени срещу френската ракия, испанската шунка, германските големи моторни превозни средства и други стоки.


Германия и Словакия са най-изложени в Европа на всякакви тарифи. Въпреки че напоследък китайският внос намалява

Целта на Китай е да убеди достатъчно европейски държави, че митата са лоша идея, така че те да се противопоставят или да намалят окончателните налози, които ще бъдат наложени през ноември. Надеждата е заплахата от ответни мерки да предизвика достатъчно болка в тези страни, за да се окаже натиск върху техните правителства да убедят ЕС да отстъпи.

Пекин и преди е използвал тактиката на икономическа принуда, за да накаже държавите, но с ограничен успех, като подобна кампания в Австралия доведе до малки отстъпки. Подобни стъпки също така рискуват да предизвикат ответна реакция срещу Китай, което може да втвърди отношението и да доведе до по-нататъшни ответни мерки.

Германското правителство се отнася критично към решението на ЕС да въведе мита срещу китайските електрически превозни средства. 

Въпреки че министърът на външните работи Аналена Баербок се изказа в тяхна подкрепа миналия месец, водещите участници в тристранната коалиция - канцлерът Олаф Шолц от социалдемократите, финансовият министър Кристиан Линднер от свободните демократи и Хабек - се притесняват, че спорът с Китай ще навреди допълнително на германската икономика, която вече е засегната от войната в Украйна и има един от най-ниските темпове на растеж сред индустриализираните държави.

Хабек е един от прагматиците, подкрепящи бизнеса, в своята партия на Зелените и като министър на икономиката се е изказвал срещу протекционизма и в полза на свободната търговия. 

Миналата седмица агенция "Bloomberg" съобщи, че правителството в Берлин работи, за да предотврати влизането в сила на новите мита на ЕС върху китайските електромобили - или поне да ги смекчи, ако пълното им спиране не е възможно.

Министърът на транспорта Фолкер Висинг от приятелски настроените към бизнеса Свободни демократи, който ще посети Китай следващата седмица, се противопоставя твърдо на тарифите, като наскоро заяви, че те могат да навредят на германската индустрия. Това със сигурност е мнението на германския бизнес в Китай, който наскоро заяви, че митата няма да защитят автомобилната индустрия.

"Изключено е конфликтът да бъде разрешен в Китай, докато аз съм тук", заяви Хабек в Сеул, управлявайки очакванията за пътуването си. "Не мога да преговарям и за ЕС. Това са преговори, които имат фиксиран формат."