Путин и Ким се споразумяха за незабавна военна помощ в случай на нападение

Ким нарече пакта "най-мощния договор", подписан между двете страни, и такъв, който издига връзките им до съюз

08:46 | 20 юни 2024
Обновен: 09:12 | 20 юни 2024
Автор: Су-Хян Чой
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се споразумяха да предоставят незабавна военна помощ, ако един от тях бъде нападнат, възраждайки споразумение от времето на Студената война, което вероятно ще разтревожи САЩ и техните партньори.

Двамата лидери подписаха споразумението в сряда по време на първото посещение на Путин в Северна Корея от 24 години насам. Ким нарече пакта "най-мощния договор", подписан между двете страни, и такъв, който издига връзките им до съюз.

"Ако някоя от страните бъде нападната с въоръжена сила от отделна държава или държави и бъде изправена пред война, другата страна незабавно и в съответствие с член 51 от Устава на Организацията на обединените нации и законите на Северна Корея и Русия ще окаже военна и друга помощ с всички средства, с които разполага", се казва в договора, според текста, публикуван в четвъртък от официалната Корейска централна информационна агенция.

След церемонията по подписването Ким заяви, че договорът е с отбранителна цел, но повишава рисковете за САЩ и партньорите им при отговора на провокации от страна на Москва и Пхенян и е символ на предизвикателството им срещу западните сили.   

В пакта, наречен Всеобхватен договор за стратегическо партньорство, се казва още, че Русия и Северна Корея са се договорили да работят заедно за укрепване на отбранителните си способности, като същевременно разширяват сътрудничеството в областта на търговията и инвестициите. 

Пътуването на Путин дойде, след като Ким пътува до Русия през септември, което, както по-късно показаха сателитните снимки, беше последвано от огромен ръст на трансфера на оръжия. За последен път Путин посети Пхенян през 2000 г. като президент на Русия. Москва и Пхенян отричат трансфера на оръжия, въпреки че има многобройни доказателства, показващи извършването му.