Пътуванията за 4-ти юли в САЩ достига рекорди - стимул за петролните бикове

По данни на Американската автомобилна асоциация от 29 юни до 7 юли около 60,6 млн. американци ще изминат 80 км или повече от дома си, което представлява увеличение с 4,8 % спрямо предходната година

08:29 | 20 юни 2024
Обновен: 08:32 | 20 юни 2024
Автор: Джордан Фицджералд
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на следващия месец се очаква рекордните близо 71 млн. американци да пътуват по време на Деня на независимостта на САЩ, което дава надежда на петролните бикове, които разчитат на нарастващо търсене през ключовия летен сезон на шофиране. 

По данни на Американската автомобилна асоциация от 29 юни до 7 юли около 60,6 млн. американци ще изминат 50 мили (80 км) или повече от дома си, което представлява увеличение с 4,8 % спрямо предходната година. Предвижда се около 5,74 млн. души да пътуват със самолет през този период, което е с 6,9% повече. Други 4,62 млн. души ще пътуват с други средства.

Очакваният бум на пътуванията би бил успокояващ сигнал за търговците на суров петрол, които залагат, че през това лято петролният пазар в САЩ ще се затегне, воден от повишеното търсене на горива. Нарастващото потребление на петрол в САЩ също би помогнало да се компенсират опасенията за слабото потребление в други страни, особено в Китай. 

Растежът на пътуванията в САЩ остава устойчив, дори когато ръстът на заплатите намалява, а спестяванията от пандемията намаляват. Според ААА екскурзиите, които някога са били смятани за отмъщение, са се превърнали в норма. Допълнителен стимул за пътуванията са цените на дребно на бензина, които в момента са под сезонните нива от последните две години. 

"Хората може и да са склонни да намалят разходите си за стоки, но не намаляват разходите си за преживявания", казва Айша Диас, говорител на ААА.

По-специално, възстановяването на въздушните пътувания е светъл лъч за търсенето на горива, като един от показателите за потреблението на реактивно гориво е на най-високото ниво от 2019 г. насам. По време на дългия уикенд по случай Деня на възпоменанието през май са летели с около 6% повече пътници в сравнение с 2023 г., според анализатори на JPMorgan Chase & Co, които се позовават на данни на Администрацията за транспортна сигурност.

1
Пътниците, пътували през Мемориалния ден, са се увеличили с 6%. Обемът на пътниците на TSA показва, че американските летища са по-активни през 2024 г.

Търсенето на бензин, напротив, се очаква да бъде по-меко, тъй като по-голямата ефективност на превозните средства ограничава ръста на потреблението, дори когато американците изминават повече километри. Според RBC Capital Markets по време на празниците през май разходите на бензиностанциите са останали без промяна на годишна база.

Търсенето на бензин изглежда слабо това лято, като пиковото потребление ще бъде с около 10% по-ниско от миналата година, казва Патрик Де Хаан, ръководител на отдела за петролни анализи в GasBuddy.

"Обикновено виждаме пика на търсенето на бензин някъде в края на юли, така че все още има някаква възможност", каза той, "но изглежда, че се движим малко по-ниско от миналата година".