Рияд детронира Пекин като най-големия кредитополучател на развиващите се пазари

Заемите на Саудитска Арабия вече предизвикват предпазливост от някои мениджъри на пари

15:00 | 19 юни 2024
Автор: Селчук Гоклук
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия измести Китай като най-големия емитент на международен дълг сред нововъзникващите пазари, прекъсвайки 12-годишното представяне на Пекин на върха.

Данните за продажбите на нови облигации както от правителства, така и от корпорации тази година разкриват, че кралството взема заеми с рекордно темпо, докато инвеститорите в глобален дълг започват да подкрепят плана за развитие на престолонаследника Мохамед бин Салман Vision 2030. Китайските кредитополучатели, от друга страна, са свидетели на трескаво купуване на облигации в местна валута и са забавили международното емитиране до едно от най-бавните темпове през последните години.

Изпреварването на Китай е от значение за Саудитска Арабия - която има 1/16 от брутния вътрешен продукт на азиатската нация и стремежа да се превърне в глобален бизнес център до края на десетилетието. Последните данни предполагат подобряване на настроенията, докато Рияд търси финансиране за проекти за диверсификация на икономиката от петрола и позиционирането ѝ като връзка между Азия и Европа. Междувременно останалите нововъзникващи пазари също са свидетели на много добра година за емитиране на облигации, на фона на намаляващи разходи по заеми и търсене на сочни доходи.

„Настроенията за саудитските облигации са много здрави“, каза Апостолос Бантис, базиран в Цюрих управляващ директор на консултациите с фиксирани доходи в Union Bancaire Privee Ubp SA. „Не е изненада, че кралството се превърна в най-големия емитент на облигации от EM, предвид големите му нужди от финансиране за големи инфраструктурни проекти.“

Продажбите на облигации от субекти в Саудитска Арабия са се увеличили с 8% досега тази година и надхвърлят 33 милиарда долара. Правителството отговаря за повече от половината от това, включително сукук облигации, деноминирани на стойност 5 милиарда долара миналия месец.

Кралството работи за намиране на алтернативни източници на финансиране, за да помогне за покриване на очаквания фискален дефицит от около 21 милиарда долара тази година. Очаква се общите дейности за финансиране за годината да достигнат около 37 милиарда долара, за да помогнат за ускоряването на Vision 2030. Всъщност страната се е насочила към пазара на облигации в такъв мащаб отчасти защото преките чуждестранни инвестиции не са постигнали целите си, докато приходите от петрол са ограничени от намаленията в добива.

Заемите на нацията вече предизвикват предпазливост от някои мениджъри на пари. Barclays Plc понижи рейтинга на суверенния кредит на Саудитска Арабия до по-нисък от пазарното тегло, позовавайки се на „повтарящото се“ издаване на облигации, по-ниските цени на петрола и напрежението в Близкия изток.

„Саудитска Арабия не може да поддържа сегашното темпо на емитиране на облигации твърде дълго, тъй като това ще започне да оказва влияние върху нейните основи и разходите за финансиране“, каза Бантис от UBP.

Като цяло продажбите на международни облигации на EM са се увеличили с 28% спрямо предходната година до 291 милиарда долара, най-високата стойност за сравними периоди от 2021 г. насам. Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да купуват облигации на EM – държавни и корпоративни заедно – вместо американски ​​облигации, сега е около 266 базисни пункта, под петгодишната средна стойност от 336 базисни пункта, според индекс на Bloomberg.

Падащият дял на Китай

Междувременно Китайската банка за развитие в Пекин и китайски компании са продали заедно 23,3 милиарда долара облигации, деноминирани в долари и евро тази година. Това е 68% спад от средните продажби на държавни и корпоративни облигации в страната за това време за годината от 2019 г. насам. Китай сега представлява само 8,1% от заемите на нововъзникващите пазари, далеч от 2017 г., когато представляваше една трета от всички емисии с 224 милиарда долара.

За разлика от тенденцията при доларовите облигации, страната е свидетел на безпрецедентно емитиране на облигации в дълг в местна валута, тъй като разходите по заеми падат до рекордно ниски нива.