Поколението Z презря портфолиото 60-40 - инвестира в редки коли и маратонки

Новите богаташи заменят дългогодишните инвестиционни тактики с по-тежки крипто портфейли и страст към колекционерските предмети

12:00 | 23 юни 2024
Автор: Рийд Чамплин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Около 94% от инвеститорите от поколението Z и милениалите се интересуват от колекциониране на предмети като часовници, редки автомобили и маратонки, според ново проучване сред богатите американци, проведено от Bank of America Corp. Това е най-високият процент за всяко от изследваните поколения, като само 57% от бейби бумърите проявяват интерес към колекционерски предмети.

Резултатите илюстрират задълбочаващата се разлика между поколенията инвеститори от поколението Z и милениалите и техните колеги от поколението Бейби Бум, според проучването. Тъй като почти три четвърти от заможните по-млади американци твърдят, че акциите и облигациите сами по себе си не могат да осигурят възвръщаемост над средната, бъдещето на богатството все повече минава през по-алтернативни инвестиции.

"Милениалите и поколението Z са склонни да се интересуват от алтернативни активи", казва Дрю Уотсън, ръководител на отдел "Арт услуги" в Bank of America Private Bank.

Когато определяха кои сектори обещават най-големи бъдещи печалби, по-младите американци се насочиха към по-нови средства за увеличаване на богатството. Докато недвижимите имоти останаха топ залог, както за по-младите, така и за по-възрастните инвеститори, по-младата кохорта - на възраст от 21 до 43 години - класира криптовалутите и цифровите активи, както и инвестирането в лична компания или марка, по-високо от по-възрастното поколение като залози с най-голяма възможност за растеж.

По-младите заможни инвеститори държат приблизително еднакво разпределение на акции, облигации, алтернативни активи и криптовалути, независимо дали се самоопределят като агресивни, умерени или консервативни в инвестиционната си стратегия.

Gen Z
Младите инвеститори предпочитат алтернативните инвестиции. По-възрастните заможни американци се придържат към акции и облигации

"Изборът на портфейл на по-младите хора наистина предполага промяна в перспективата между поколенията", се казва в доклада на Bank of America. "Точно както младите и старите оценяват инвестиционните възможности по различен начин, техните възгледи за риска също могат да се различават."

Заможните по-млади американци посочват социалните медии като основен източник на финансови новини, образование и съвети - сеизмична промяна спрямо по-възрастните поколения, които предпочитат по-традиционните информационни канали. 

"Половината от по-младите хора предпочитат да получават финансовото си съдържание от социалните медии, които биха могли да популяризират непроверени съвети толкова лесно, колкото и източници на проучени и проверени насоки", се посочва в доклада. Bank of America проведе проучване сред повече от 1000 респонденти, които разполагат с инвестируеми активи на стойност най-малко 3 млн. долара.

Gen Z
Социалните медии са на първо място сред предпочитаните източници на новини от поколението Z. По-възрастните американци предпочитат традиционни източници като печатни или цифрови новини

Дори и вярата им в традиционните финансови стратегии да намалява, повече от половината от заможните млади американци, участвали в проучването, твърдят, че икономиката на САЩ е "много добра" или "отлична", което е приблизително два пъти повече от по-възрастните американци.