Китай и Великобритания ще бъдат напуснати от най-много милионери

Светът се бори с перфектната буря от геополитическо напрежение, икономическа несигурност и социални сътресения - милионерите "гласуват с нозете си" в рекордни мащаби, като най-предпочитаната дестинация са ОАЕ, които тази година ще привлекат 6700 богаташи

18:00 | 22 юни 2024
Автор: Девон Пендълтън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според нов доклад за намеренията за миграция на най-богатите хора в света Обединеното кралство е на път да загуби 9500 милионери през тази година, което е повече от всяка друга страна в света с изключение на Китай. 

Това е повече от два пъти над броя на напусналите страната през 2023 г. и изостава само от Китай, който се очаква да загуби 15 200 милионери през тази година, според доклада Henley Private Wealth Migration Report, чийто автор е консултантската компания по миграция Henley & Partners.

"Тъй като светът се бори с перфектната буря от геополитическо напрежение, икономическа несигурност и социални сътресения, милионерите гласуват с нозете си в рекордни мащаби", заяви във вторник в изявление Доминик Волек, ръководител на групата за частни клиенти на Henley. 

Цифрите в доклада се отнасят до нетните пристигания и напускания, отразяващи къде популацията на милионерите се увеличава и къде намалява. Партньорът на Henley в изследването New World Wealth оценява данните за миграцията въз основа на данни за преместването, статистически данни за програмите за инвестиционна миграция и интервюта с посредници в сектора на богатството.


Къде се преместват богатите хора по света. Нетният брой на милионерите, които се очаква да пристигнат или да напуснат през 2024 г.

Оценката идва в момент, когато Великобритания се готви за избори след малко повече от две седмици, на които опозиционната Лейбъристка партия, която се застъпва за по-високи данъци за богатите, има около 20 пункта преднина пред управляващите консерватори. 

Неотдавнашното увеличение на броя на напускащите Великобритания свръхбогати жители е ускорение на тенденция, която започна по времето на Brexit. Според доклада от 2017 г. до миналата година страната е загубила 16 500 милионери поради миграция. Излизането е обрат за страната, която в продължение на десетилетия служеше като магнит за богати семейства от Европа, Азия, Африка и Близкия изток, които се стичаха предимно в Лондон. 

Повече от 7% от милионерите, за които се прогнозира, че ще се преместят в световен мащаб през тази година, ще напуснат Обединеното кралство, показва докладът. Това отразява "постоянно натрупване на фактори", които правят страната по-малко привлекателна за богатите, включително Brexit, енергийната криза от войната в Украйна и последвалото нарастване на инфлацията, заяви Хана Уайт, главен изпълнителен директор на Института за управление в Лондон.

"Отливът на лица с висока нетна печалба, който вече е породен от икономическия и политическия контекст, сега се ускорява от политическите решения преди изборите", пише тя в анализ, придружаващ доклада на Henley.

Топ дестинация
И консерваторите, и лейбъристите обещаха да премахнат преференциалното данъчно третиране за нерезиденти - богати чужденци, живеещи в Обединеното кралство, известни още като non-doms. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър има допълнителни планове за облагане на богатите.

Макар че Стармър описва себе си като "социалист", той обещава да превърне лейбъристите в "партия на създаването на богатство". Той и бъдещият му финансов министър Рейчъл Рийвс заявиха, че нямат планове за допълнителни данъци върху богатството и капиталовите печалби.

Най-предпочитаната дестинация за милионери са Обединените арабски емирства, които тази година ще привлекат 6700 богаташи. Дългогодишен фаворит на богатите хора от Индия и по-широкия Близък изток, страната посрещна хиляди руснаци след войната в Украйна. 

Въпреки че притокът на руснаци се е забавил през изминалата година, това е било частично компенсирано от по-големия брой преместващи се европейци и британци, според доклада. Броят на милионерите, живеещи в най-големия град в ОАЕ - Дубай, се е увеличил със 78% през последното десетилетие, казва Henley.

С нулеви данъци върху личните доходи, удобен за няколко континента часови пояс и летище от световна класа, ОАЕ полагат целенасочени усилия да привлекат богатите хора. Както Абу Даби, така и Дубай са създали сложни финансови пазари, за да привлекат глобални фирми и семейни офиси да открият свои магазини. 

САЩ са вторият по големина прогнозиран получател на новопристигнали милионери - 3800 души, следвани от Сингапур с 3500 очаквани пристигащи.