Air France-KLM: Веригата на доставки за резервни части още е скъсана

Ограниченията във веригата за доставки вероятно ще преследват индустрията в продължение на 2-3 години

20:30 | 17 юни 2024
Автор: Албертина Торсоли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От дефектни фурни до липсващи части за двигатели и неизправни разделители на седалките - Air France-KLM понася основната тежест на все още ширещите се затруднения по веригата за доставки - и главният изпълнителен директор Бен Смит казва, че това струва скъпо на авиокомпанията.

"Имаме самолети, в които липсват части, салони, в които липсват части, двигатели - с липсващи части", каза Смит в Париж по време на събитие на компанията. "Така че или тези самолети трябва да бъдат приземени, или трябва да похарчим повече пари за основен ремонт или да преработим частите сами. Това е много неприятно."

Смит посочи плъзгащите се врати, които превръщат местата в бизнес класата в затворен пашкул, като един от компонентите, които са склонни към повреди, което означава, че авиокомпанията не може да продава билети за някои от най-доходоносните си места. Търсенето на полети в премиум салона се увеличи след пандемията и остана силно, дори когато по-ниският сегмент на пазара стана по-целесъобразен. Лятото е най-натовареният туристически сезон за авиокомпаниите и обикновено тогава европейските превозвачи печелят парите си за годината.

Ако това е някакво успокоение за Смит, подобни недостатъци не са характерни само за Air France-KLM. Deutsche Lufthansa AG закъсня с инсталирането на новите си седалки Allegris, а дори и след като те пристигнаха, новата подредба беше непълна: кабините за първа класа се забавиха, което означава, че германският превозвач временно беше принуден да монтира по-скромните икономични седалки на освободеното място. 

Малко вероятно е да се очаква някаква промяна. Главният изпълнителен директор на Airbus SE Гийом Фори заяви в интервю този месец, че ограниченията във веригата за доставки вероятно ще преследват индустрията в продължение на 2-3 години. Международната асоциация за въздушен транспорт също очаква проблемите да се запазят до 2026 г. 

В резултат на проблемите с доставките на части Air France-KLM реши да разполага с двойно повече резервни самолети през лятото, отколкото миналата година, каза Смит. Компанията също така ремонтира уреди като фурни, които обикновено се подменят.

"Това ни струва повече пари, повече време и не е идеално, защото ще се развалят по-често", каза Смит.