Травматизираните съседи на САЩ се подготвят за втори мандат на Тръмп

В Отава и Мексико Сити се засилват опасенията, че следващата администрация на САЩ може да предприеме мерки за ограничаване на търговията между трите страни

19:30 | 19 юни 2024
Автор: Браян Плат и Ерик Мартин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В края на миналата година администрацията на президента Джо Байдън беше изправена пред граничен проблем – и той не беше само на границата на САЩ с Мексико.

Хиляди мексикански граждани се възползваха от безвизовото пътуване, за да летят до Канада и след това да се опитат да преминат в САЩ.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо беше подложен на натиск от американски служители и местни политици да възстанови визовите изисквания, които той прекрати през 2016 г. Критиците искаха незабавни действия, но правителството на Трюдо действаше деликатно, като отдели време за среща с администрацията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и през февруари в крайна сметка имаше повторно налагане на изискването само за около 40% от пристигащите.

Внимателното маневриране беше нещо повече от стандартна дипломация. Високопоставени служители в правителството на Трюдо се притесняваха, че ще бъде ужасно време да се започне спор с Мексико, според хора, запознати с въпроса. В рамките на една година според тяхното мислене Доналд Тръмп може да спечели още един мандат в Белия дом, потенциално възобновявайки битка по целия континент за мита и търговия. Канада и Мексико трябваше да представят единен фронт в такъв сценарий.

В този случай Трюдо изглеждаше да се е справил успешно с проблема, като намали пристигащите, без да влоши отношенията с Мексико. Но далеч по-голямото предизвикателство може тепърва да предстои.

Докато американците се отправят към урните през ноември, в Отава и Мексико Сити се засилват опасенията, че следващата администрация на САЩ може да предприеме мерки за ограничаване на търговията между трите страни, която миналата година възлиза на около 1,5 трилиона долара в стоки. Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада — сделката, постигната през 2018 г., за да замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия от 1994 г. — е планирано за съвместен преглед през 2026 г. и има нарастващи спекулации, че САЩ ще настояват за предоговаряне на части от него, особено правилата за производство на автомобили и млечни продукти.

Трюдо стартира стратегия, насочена към набиране на американски съюзници. Той изпрати висши канадски политици, дипломати и бизнес лидери да се срещнат с главни изпълнителни директори, законодатели и губернатори на САЩ относно значението на търговията, особено за автомобилната и енергийната индустрия.

Китайските инвестиции в Мексико надвисват силно над отношенията със САЩ и от декември Мексико работи върху рамка за проверка на инвестициите във връзка с националната сигурност, за да помогне за облекчаване на американските опасения. Особено безпокойство са китайските компании, които изнасят автомобили от Мексико в САЩ. Двете страни са се срещали няколко пъти по тези въпроси, твърди запознат източник.

И в двете страни тревогата надхвърля Тръмп – при Байдън САЩ се сблъскват с Канада и Мексико относно правилата за автомобилните части. Само миналия месец Байдън разкри мита върху около 18 милиарда долара годишен внос от Китай, насочени към електрически превозни средства, батерии, чипове, соларни клетки и важни минерали. Това е в допълнение към предишните увеличения на митата за стомана и алуминий.

Но канадски и мексикански служители казват, че търговските преговори биха били много по-нестабилни и непредвидими, ако Тръмп беше начело.

Тръмп обеща да наложи 10% мита върху стоки от цял ​​свят, ако спечели през ноември, като част от усилията за укрепване на работните места в производството на САЩ. Той не е казал изрично как това ще се приложи към Канада и Мексико, но посланикът на Канада в САЩ предупреди за глобално отмъщение.

„Вторият мандат на Тръмп ще бъде доста различен“, що се отнася до търговията, каза Лора Доусън, изпълнителен директор на Future Borders Coalition, двунационална група, която насърчава канадско-американската търговия. Тя каза, че „надзорът от възрастни“ около Тръмп през първия му мандат – хората, които до голяма степен подкрепяха търговията – са „малко и далеч в момента“.

В опит да намерят съюзници в търговията, канадски служители като министъра на промишлеността Франсоа-Филип Шампань пътуват често до САЩ. Тези срещи включват главни изпълнителни директори на компании като Coca-Cola Co., United Parcel Service Inc. и Goodyear Tire & Rubber Co., както и законодатели от Вашингтон.

В тези посещения канадците подчертават, че страната им е водеща експортна дестинация за 35 щати. Те често пътуват отвъд граничните региони на Канада до места като Джорджия, Южна Каролина и Небраска, за да подчертаят колко важна е канадската търговия за икономиките на тези щати. В крайна сметка Канада купува приблизително толкова стоки от САЩ, колкото Китай, Франция и Япония взети заедно.

„Когато срещам хората, казвам: „Надявам се, че се радвате да ме видите, защото съм най-големият ви клиент досега“, каза Шампан в интервю по време на скорошно пътуване до Ню Йорк.

Въпреки че Шампан подчерта, че се среща с редица хора, някои очевидно са свързани с Тръмп фигури. Това включва Гари Кон, вицепрезидент на IBM Corp. и бивш висш икономически съветник на Тръмп, както и републикански губернатори като Хенри Макмастър от Южна Каролина.

Посланикът на Канада в САЩ Кирстен Хилман каза, че служителите са поддържали контакт с хора от орбитата на Тръмп през последните няколко години, насочвайки се към мозъчни тръстове, които смятат, че биха били влиятелни, ако той спечели втори мандат.

„Често се срещаме с тях“, каза Хилман на събитие на Монреалския съвет за международни отношения. „Не само ръководството, но и хората, които пишат политиките. Аз и екипът ми, чрез посолството, сме в постоянен контакт."

В Мексико служители, работещи от името на новоизбрания президент Клаудия Шейнбаум, съюзник на Лопес Обрадор, която обеща приемственост на политиката му, създават отделни, но подобни планове за търговски преговори с Тръмп или Байдън, според старши съветник. Най-големият износ на страната включва автомобили, химикали и селскостопански продукти, а САЩ и Мексико се сблъскаха относно правилата за енергийните компании, както и износа на американска царевица.

Администрацията на Лопес Обрадор подготви документ, наречен „План Мексико“, който очертава търговските дефицити с Азия като възможност да се произвежда повече в Северна Америка и да се работи по-тясно като блок. Анализът установи, че ако 10% от китайския внос се замени със стоки, произведени в Северна Америка, това ще стимулира икономическия растеж и ще създаде търсене за 600 000 повече работни места в САЩ, 520 000 в Мексико и 260 000 в Канада.

Зад затворени врати най-големите компании в Мексико изразяват загриженост, че Тръмп ще свърже проблемите на търговията и миграцията, както направи през май 2019 г. – когато заплаши с мита, ако Мексико не намали броя на пристигащите мигранти на границата на САЩ – докато Байдън е работил умишлено, за да не го прави, според мексикански служител, който пожела анонимност, за да може да говори за лични разговори.

Границата на САЩ отбеляза рекордни пристигания на хора без документи през фискалната 2023 г. и въпреки че това се забави през последните няколко месеца, има опасения, че тенденцията може бързо да се обърне. Този месец Байдън обяви нови мерки за блокиране на мигрантите да подават молби за убежище като част от усилията за ограничаване на преминаването и борба с възприятието, че границата е извън контрол.

Мексиканските служители също се притесняват, че Тръмп иска да използва военна сила, за да атакува националните картели, независимо от историческата съпротива на Мексико срещу чуждестранни войски, действащи на негова територия, и че подобни действия могат да създадат повече търговско напрежение.

В Мексико се говори за връщането на Марсело Ебрард като член на кабинета. Той отлетя за Вашингтон през юни 2019 г., за да посредничи в сделка с Тръмп за разполагане на националната гвардия на Мексико, за да спре мигрантите, в замяна на това Тръмп да оттегли заплахата си за мита върху мексиканския износ. Ебрард се срещна лично с Тръмп няколко пъти в първите години от управлението на Лопес Обрадор.

Хуан Рамон де ла Фуенте, който е служил като посланик на Лопес Обрадор в ООН и по този начин е работил с Държавния департамент на САЩ през годините на Тръмп, ръководи прехода на Шейнбаум. Подобно на Ебрард, той може да заеме ключов пост в нейното правителство.

На скорошно събитие във Вашингтон Кенет Смит Рамос, който беше главният търговски преговарящ на Мексико по време на преговорите USMCA, говори за опасенията, че повторното отваряне на споразумението за преглед може да доведе до нови ограничения.

„Отварянето на USMCA е много опасно предвид политическия натиск, протекционистичния натиск, който съществува във всичките три страни и в целия свят“, каза той, говорейки на панел, организиран от Центъра за стратегически и международни изследвания.