Пазарът не слуша това, което Фед казва за лихвите

Пазарът просто не възприема перспективата за условия, които не дават възможност на Фед за множество съкращения тази година

19:01 | 16 юни 2024
Автор: Джесика Ментън, Александра Семенова, Наталия Княжевич
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Аксиомата на Уолстрийт предупреждава „никога не се борете с Фед“. Но точно това правят търговците и това може да предизвика рали в някои от забравените кътчета на фондовия пазар.

Прогнозите на Федералния резерв и коментарите на централните банкери не могат да бъдат по-ясни. Инвеститорите са предупредени, че лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго, отколкото са очаквали, като средната прогноза на служители на Фед призовава за едно намаление на лихвения процент тази година.

И въпреки това парите се изливат в акции, които се възползват от по-ниските разходи по заеми. Технологичният сектор имаше 2,1 милиарда долара входящи потоци тази седмица, най-много от март, според данни, събрани от EPFR Global и Bank of America.

„Пазарът просто не възприема перспективата за инфлация и данни за пазара на труда, които не дават възможност на Фед за множество съкращения тази година“, каза Кийт Бюканън, старши портфолио мениджър в GLOBALT Investments. „Тази упоритост поддържа непокътната средата, която облагодетелства рисковите активи.“

Прогнозите на централната банка за по-малко намаления на лихвените проценти тази година и привидно ястребовите коментари на председателя на Фед Джеръм Пауъл на неговата пресконференция в сряда не попречиха на индекса S&P 500 да надмине 5400 за първи път, което също се случи в сряда и нивото се задържа до петък. Бенчмаркът се повиши с повече от 50%, откакто достигна дъното през октомври 2022 г., по време на мечи пазар, предизвикан от драстичните увеличения на лихвените проценти от Фед, които започнаха през март 2022 г. и бяха насочени към укротяване на необузданата инфлация.

Въпросът сега за инвеститорите е какво ще направи пазарът, когато Фед в крайна сметка реши да намали лихвите?

В исторически план намаленията на лихвените проценти са отбелязвали ключова повратна точка, която е водела до силна възвръщаемост на капитала – но само за цикли, които не са предизвикани от рецесия, като този. Това би обяснило защо най-новите данни за потоците от Bank of America и EPFR Global показват ротация във финансовите сектори, материалите и комуналните услуги – три ключови групи, тясно свързани с икономиката, които исторически се възползват от намаленията на лихвите, стига да има стабилен икономически растеж.

Консенсусното очакване е, че икономическият растеж ще остане стабилен, като моделът GDPNow на Федералния резерв на Атланта прогнозира нарастване на реалния БВП през второто тримесечие до 3,1% годишен темп от 1,3% през първото тримесечие.

„Има много малко признаци на хоризонта, че ще видите някакво наистина неравномерно кацане“, каза Карол Шлайф, главен инвестиционен директор в BMO Family Office.

Технологичен тласък

Мениджърите на фондове също увеличават експозицията към технологични акции. Индексът Nasdaq 100 е спечелил 17% през 2024 г. Акциите на седемте най-големи компании в S&P 500 се оценяват на средно 36 пъти прогнозираните печалби, в сравнение с кратно на 22 за бенчмарка, според данни, събрани от Bloomberg.

Позиционирането на съвкупния капитал вече се изкачи до най-високото си ниво от ноември 2021 г., когато Nasdaq 100 беше на върха, показват данните до седмицата, приключила на 14 юни, събрани от Deutsche Bank AG.

Базирани на правила и дискреционни инвеститори – които разчитат на предварително дефинирани насоки и алгоритми за вземане на решения – доведоха до скока тази седмица, като позиционирането в технологиите се повиши рязко, заедно с чувствителните към лихвите групи като комунални услуги, основни стоки и недвижими имоти.

Ако Федералният резерв възприеме твърда гълъбова позиция, защитните ъгли на пазара, които изплащат стабилни дивиденти, като потребителските стоки и недвижимите имоти, също стават по-привлекателни, каза Тери Сандвен, главен капиталов стратег в US Bank Wealth Management.

Юни обикновено бележи спокоен период за пазарите с по-нисък обем на търговия, насочващ се към лятото. Но следващата седмица има уайлд кард: „тройна вещица“. Договорите, обвързани с акции и индекси, изтичат в петък, съвпадайки с тримесечното ребалансиране на индексите - събитие, което има тенденция да създава изблик на нестабилност и високи обеми на търговия. Така че това може да наруши позиционирането в много краткосрочен план.

„Следващата седмица може да се окаже доста богата на събития за акциите“, каза Франк Монкам, старши портфолио мениджър в Antimo.