Сърбия ще даде зелена светлина на литиевата мина на Rio Tinto

Експлоатацията на едно от най-големите находища на метал в света ще даде тласък на индустрията за електрически превозни средства в Европа

18:08 | 16 юни 2024
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сърбия се готви да даде зелена светлина на Rio Tinto за разработването на най-голямата литиева мина в Европа две години след като Белград прекрати проекта, проправяйки пътя за значителен тласък за индустрията на електрически превозни средства на континента.

Президентът Александър Вучич каза, че „новите гаранции“ от англо-австралийския миньор и ЕС изглежда са готови да отговорят на опасенията на Сърбия относно това дали необходимите екологични стандарти ще бъдат изпълнени в обекта  в долината Ядар в западната част на страната.

В интервю за Financial Times Вучич посочи, че е уверен, че ще осигури необходимите ангажименти от лидерите на ЕС за свързани инвестиции в Сърбия, като производство на батерии и производство на електрически превозни средства.

Ако исканията му за „цялата верига на стойността плюс перфектна защита на околната среда“ са изпълнени, каза Вучич, той очаква бизнес и политически лидери да дойдат в Белград следващия месец за официално съобщение за проекта.

„Ако изпълним всичко, [мината] може да бъде отворена през 2028 г.“, каза той, добавяйки, че се предвижда да произвежда 58 000 тона литий годишно – „достатъчно за 17 процента от производството на електромобили в Европа – приблизително 1,1 милиона автомобили”.

„Наистина вярвам, че това може да промени играта за Сърбия и целия регион", добави той.

Правителството отмени лицензите на Rio Tinto през януари 2022 г. след протести, водени от екологични групи, загрижени за замърсяването на водата, разселването на жителите и щетите в района след затварянето на мината.

Те дойдоха в момент, когато Вучич, който стана премиер през 2014 г. и президент три години по-късно, беше изправен пред избори и вътрешен политически натиск. Но след общинските избори на 2 юни, повечето от които бяха спечелени от управляващата партия на Вучич SNS, правителството изглежда вярва, че има политическата сила да продължи с проекта.

Планираното възраждане на сделката с Rio Tinto и участието на ЕС се разглеждат от западни служители като важен сигнал за геополитическото приспособяване на Сърбия в момент, когато тя е ухажвана икономически и политически от Китай, Русия и страните от Персийския залив.

Сърбия е страна кандидатка за членство в ЕС повече от десетилетие, но процесът на присъединяване се развива бавно на фона на загрижеността на Брюксел относно въпроси като върховенството на закона и корупцията. Белград също има спор с ЕС относно статута на бившата си провинция Косово и е една от само двете европейски държави, които не налагат санкции на Русия заради пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

Представители на ЕС „мислеха, че ще дадем [мината] на китайците“, каза Вучич. „Нямахме намерение да правим това, защото обещахме, че ще се работим с ЕС."

Вучич, който настоя, че остава ангажиран с присъединяването на Сърбия към блока, твърди, че някои европейски държави са се опитали да подкопаят сделката за Ядар, преди да се присъединят. „Те дори участваха в организирането на протести тук ... Запитах се защо го правят? Те ще загубят всичко и китайците ще заемат [тяхното място].“

В момента Европа на практика няма вътрешно производство на литий и Ядар ще генерира достатъчно, за да отговори на 13 процента от прогнозираното търсене на континента през 2030 г., според Fastmarkets, компания за изследване на суровини.

Ядар съдържа висококачествен литий и находищата в мината са големи в сравнение с други в световен мащаб, каза Мартин Бейкър, старши анализатор във Fastmarkets.

Синиша Мали, министър на финансите на Сърбия, каза, че проектът ще даде голям тласък на сръбската икономика, добавяйки между 10 и 12 милиарда евро към годишния брутен вътрешен продукт, който възлиза на 64 милиарда евро през 2022 г. Той отбеляза, че Сърбия планира да забрани износа на литий и каза, че страната иска „да изгради пълна верига на стойността“.

Белград винаги е подкрепял мината, стига да отговаря на строгите екологични стандарти, каза Мали. Отмяната на проекта беше отчасти „политическо решение“, за да се избегнат безредици в навечерието на изборите.

Саво Манойлович, съръководител на Go Change, екологичната група, която ръководи протестите в края на 2021 г., каза, че противниците няма да се откажат от битката, ако сделката бъде възкресена. „Ще се организираме, за да защитим нашите екологични стандарти и конституционни права“, каза той.

Чад Блуит, управляващ директор на Rio Tinto за проекта Ядар, каза, че откакто сделката е била замразена, Rio Tinto е провела 125 сесии с местната общност, за да спечели обществена подкрепа.

Компанията, който в четвъртък публикува проект за оценка на околната среда, включващ прогнози за потенциални въздействия върху водата, въздуха и почвата, ще бъде „радикално прозрачна“ в работата си на обекта, каза той.

Rio Tinto заяви, че приветства „обоснован на факти обществен диалог“, добавяйки, че проектооценката показва, че проектът може да бъде „разработен безопасно и да отговаря на най-високите екологични стандарти на Сърбия и ЕС“.