Китайските петролни рафинерии се забавят след десетилетия на растеж

Графика на деня, 16.06.2024 г.

14:04 | 16 юни 2024
Автор: Bloomberg News
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Десетилетният бум в преработката на петрол в Китай може да се забави тази година в удар върху глобалното търсене и плановете на производителите от ОПЕК+, които се стремят да върнат доставките на пазара.

Рафинирането на петрол в най-големия вносител на суров петрол в света се очаква да остане без промяна или да запише спад за първи път в данните, които се простират до 2004 г. - с изключение на ударената от Covid 2022 г. - според повечето наблюдатели на пазара, анкетирани от Bloomberg. IEA тази седмица също намали прогнозата си за обработка, но все пак вижда ръст.

Продължителна имотна криза натежа върху китайската икономика тази година, докато стабилното навлизане на превозни средства с нова енергия и камиони, задвижвани с газ, проблясва мечи признаци за бъдещото търсене на петрол. Националните рафинерии удължават графиците за поддръжка, за да отчетат по-ниското потребление.

Китай рафинира рекордните 14,76 милиона барела на ден миналата година, тъй като търсенето се възстанови след пандемията, но възстановяването показва признаци на забавяне. Международната агенция по енергетика заяви в доклад от сряда, че рафинирането на страната е спаднала до нивата от ерата на Covid през април.

От шестимата анализатори и индустриални консултанти, анкетирани от Bloomberg, трима прогнозират годишен спад в преработката, докато двама прогнозират, че рафинирането ще остане непроменено. Един прогнозира ръст.

Джинан Сун, базиран в Лондон анализатор от Energy Aspects Ltd., е в лагера, който вижда спад, заедно с индустриалните консултанти Mysteel OilChem и GL Consulting. Сун едва наскоро преобърна оценката си от увеличение от 100 000 барела на ден тази година до загуба със същата величина.

Мега-рафинерии

Перспективата за по-ниско китайско търсене поставя ОПЕК+ пред дилема, когато става въпрос за увеличаване на производството тази година, особено като се има предвид, че предлагането извън групата нараства. Алиансът каза, че може да коригира или обърне промените в производството, ако е необходимо, и някои анализатори смятат, че увеличение е малко вероятно.

Базовите цени на петрола се понижиха от началото на април поради опасения относно стабилното предлагане и слабото търсене, особено от Китай.

Индустриалните консултанти FGE и JLC прогнозират, че рафинирането в Китай ще остане непроменено през 2024 г. Rystad Energy вижда ръст, но намали оценката си до 150 000 барела на ден от 250 000 барела на ден, направени в началото на годината.

Стартирането на мега-рафинерии като Shandong Yulong Petrochemical Co., разширяването на рафинерията Zhenhai на China Petroleum & Chemical Corp. и завода Daxie на Cnooc Ltd. ще спомогнат за увеличаване на преработката, според Лин Йе, старши анализатор за търговия с петрол и петролни продукти в Rystad.

Слаби маржове

Независимите китайски рафинерии - известни като чайници - се борят с по-ниски маржове за производство на горива, въпреки достъпа до по-евтини барели от държави като Иран и Русия. Това доведе до повече поддръжка, докато OilChem прогнозира, че добивите на дизел са на път да паднат до историческо дъно този месец.

Рафинериите ще се връщат бавно от поддръжката, но се очаква да имат поне 1 милион барела на ден резервен капацитет за преработка, който няма да използват поради слабо търсене, според Миа Генг, анализатор от FGE. Консултантът прогнозира ръст от 200 000 барела на ден по-рано тази година.