Ще има неравности пред дезинфлацията в еврозоната, предупреди Лагард

ЕЦБ прогнозира инфлацията да се върне до 2% през последното тримесечие на следващата година

14:02 | 15 юни 2024
Автор: Яна Рандоу и Ясмина Кузманович
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка е убедена, че е на прав път да върне инфлацията до 2%, въпреки че напредъкът през следващите няколко месеца ще бъде непостоянен според президента Кристин Лагард.

Този оптимизъм позволи на политиците да намалят лихвените проценти миналата седмица, каза тя пред репортери в Дубровник, Хърватия. Тя отказа да коментира сътресенията на финансовите пазари, произтичащи от родната ѝ Франция, където акциите и облигациите се сринаха на фона на политическа несигурност.

„Имаме много предизвикателства, но наистина вярвам, че сега се насочваме към дезинфлационен път, който ще има малки хълцания тук и там – това, което наричаме неравности по пътя“, каза Лагард в петък. „Но определено върви по пътя на спад на инфлацията.“

Въпреки тази увереност, служителите са предпазливи да планират курс за лихвените проценти след първоначалното намаление миналата седмица. Несигурността по отношение на инфлацията, произтичаща от ръста на заплатите, геополитическото напрежение и плановете на други големи централни банки, остава висока, а потребителските цени, както и неотдавнашните показатели на заплащането на работниците са превишени.

ЕЦБ прогнозира инфлацията да се върне до 2% през последното тримесечие на следващата година и Лагард каза, че „освен ако нямаме голям шок или освен ако нямаме рискове за спад, които се материализират през следващите няколко месеца, това е посоката на движение“.

Гледайки по-напред, Лагард каза, че инфлацията ще бъде подхранвана от фактори извън бизнес цикъла.

„Той също така ще бъде движен от две големи структурни сили, с които почти нямаме опит: геополитическа фрагментация и изменение на климата“, каза тя по-късно в петък в реч. „Доказателствата, които имаме досега, показват, че новите видове шокове, пред които сме изправени, вероятно ще окажат възходящ натиск върху цените, поне първоначално.“

По-рано през деня в Дубровник Марио Сентено от Португалия - обикновено един от най-смелите гласове в Управителния съвет на ЕЦБ - призова за благоразумие при допълнително намаляване на разходите по заеми. Неговият словенски колега Бощян Васле каза, че лихвите няма да бъдат намалени със същото бързо темпо, с което бяха вдигнати.

Пазарите взеха това под внимание. Залозите за парично разхлабване бяха намалени, като само още едно намаление е напълно ценообразувано тази година. Шефът на латвийската централна банка Мартинс Казакс описа инвеститорските залози като „разумни“.

Попитана за опасенията на финансовите пазари, че предсрочните избори във Франция могат да доведат до правителство, което предпочита по-свободна фискална политика, Лагард каза, че не иска да коментира вътрешнополитически ситуации.

„Просто ще кажа, че е задължение на Европейската централна банка да изпълни мандата си и да държи инфлацията под контрол и да я върне към целта, че това е, което ще правим“, каза тя.

Служители на ЕЦБ не виждат причина за безпокойство в пазарната турбуленция, която обхвана Франция през последните няколко дни, според хора, запознати с въпроса.