Френският министър на финансите алармира: Победата на левицата вещае излизане от ЕС

Решението за свикване на предсрочни избори предизвика политически хаос и стресна инвеститорите, тъй като вотът поражда несигурност за това как следващото правителство ще се справи с публичните финанси на Франция

15:45 | 14 юни 2024
Автор: Александър Раджбандари, Джеймс Реган
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министърът на финансите Бруно Льо Мер предупреди, че новата лява коалиция, която идва на власт във Франция, ще доведе до излизане на страната от Европейския съюз.

Програмата на Народния фронт, който е съставен от четири леви партии, е "пълна лудост" с гарантиран икономически колапс, заяви Льо Мер по радио Franceinfo в петък. Ако групата получи власт, това ще доведе до масова безработица и излизане на Франция от ЕС.

Зелените, социалистите, комунистите и крайнолявата партия "Непреклонна Франция" късно в четвъртък обявиха, че ще участват на вота като единна група, като според социологическите проучвания тя може да спечели втория по големина самостоятелен фронт след "Национален сбор". 

Членовете на консервативната партия "Републиканците" също са готови да сключат съюз с крайнодясната партия "Национален рали" на Марин льо Пен преди предсрочните парламентарни избори във Франция. 

Тези ходове са сигнал за потенциална катастрофа за партията на президента Еманюел Макрон. Тъй като Франция има двустепенна избирателна система с бариера за преминаване към втория вот, много от центристките кандидати на "Ренесанс" на Макрон може дори да не стигнат до последния изборен ден.


Партията на Льо Пен ще спечели най-голям дял от местата. Прогнозен брой депутати във френското Национално събрание

"Ние сме в процес на работа и финализиране на това споразумение както по платформата на предложението, така и по номинациите", заяви говорителят на Националния сбор Себастиан Шену в петъчно интервю за France 2, визирайки обвързването с депутатите от Републиканската партия. Около лидера на републиканците Ерик Кьоти "ще има голям брой кандидати, около 80 от семейството на републиканците", каза той.

Макрон разпусна Националното събрание в неделя и обяви законодателен вот в два тура на 30 юни и 7 юли. Това стана, след като политическата му група беше разгромена от Националното обединение на изборите за Европейски парламент.

Националното обединение е на път да спечели до 270 от общо 577-те места в Националното събрание, в сравнение с 90-130 за Макрон и неговите съюзници, според прогнозата на социологическата агенция Elabe.


Марин льо Пен

Към хаоса се прибави и френският профсъюз CGT, който призова за стачки в цялата страна в събота, за да предупреди за изпадането на Франция във "фашизъм". 

Решението за свикване на предсрочни избори предизвика политически хаос и стресна инвеститорите, тъй като вотът поражда несигурност за това как следващото правителство ще се справи с публичните финанси на Франция. Партията на Льо Пен е на път да спечели най-много места, което би ѝ осигурило премиерския пост и би ѝ дало лостове за влияние при съставянето на нов кабинет, включително по-голямо влияние върху икономическата политика.

Френските облигации поевтиняха, което доведе до повишаване на доходността на по-безопасните германски облигации до най-високото ниво от седем години насам. Френските капиталови пазари също бяха засегнати, като индексът CAC 40 спадна с 2 %, което го постави на пътя на най-лошата му седмица от близо една година. 

В интервюто Льо Мер заяви, че програмата на Националното обединение е изградена върху "лъжи" и заяви, че обещанието му да намали ДДС върху отоплителното масло, газа, електричеството и храните ще струва на държавата 24 млрд. евро (25,7 млрд. долара).

Той заяви, че програмите на Националното рали и Народния фронт няма да могат да финансират дълга на Франция.

Допълнително усложняване на ситуацията предизвика и фактът, че "Републиканците" са въвлечени в ожесточени борби, тъй като повечето от висшите членове на партията се опитват да изключат председателя си Ерик Кьоти, след като той обяви пакт с "Национално рали". Той отказва да се оттегли и обжалва пред Парижкия трибунал.