Турция подготвя нови данъци на стойност 7 млрд. долара, насочени към корпорациите

Министерството на хазната и финансите изготви последния проект, след като две земетресения миналата година - наред с щедрите предизборни разходи - принудиха правителството да похарчи повече от първоначално планираното

20:30 | 14 юни 2024
Автор: Фират Козок
Мехмет Шимшек, министър на финансите на Турция. Снимка: Bloomberg LP
Мехмет Шимшек, министър на финансите на Турция. Снимка: Bloomberg LP

Турските законодатели са изготвили нови данъчни предложения, насочени предимно към компаниите, в опит да поправят бюджета, засегнат от миналогодишните земетресения, като това ще бъде най-голямата реформа от едно поколение насам.

Плановете ще означават допълнителни приходи в размер на 226 млрд. лири (7 млрд. долара), което се равнява на около 0,7% от брутния вътрешен продукт, според лице, пряко запознато с въпроса, което е поискало да не бъде идентифицирано, тъй като въпросът е конфиденциален. В момента се изготвя ново законодателство, което ще бъде обсъдено в парламента към края на този месец, каза въпросният служител.

Управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейните съюзници имат достатъчно мнозинство, за да прокарват закони. Въпреки това предложението може да се окаже политически спорно, а властите вече отстъпиха от по-ранен план за въвеждане на данък върху сделките с акции.

Министърът на финансите и държавното стопанство Мехмет Шимшек заяви в публикация в X, че новите данъчни разпоредби скоро ще бъдат представени на националния парламент. Неговият кабинет и този на Ердоган отказаха да коментират спецификите на плана.

Министерството на хазната и финансите изготви последния проект, след като две земетресения миналата година - наред с щедрите предизборни разходи - принудиха правителството да похарчи повече от първоначално планираното. В резултат на това Турция е на път да реализира бюджетен дефицит, оценяван на 6,4% от БВП през тази година, което би било един от най-големите дефицити за двете десетилетия на управление на Ердоган.

Планът представлява поредният опит за фискална консолидация и е част от промяната в политиката, наблюдавана от Симсек, откакто той пое финансите на страната след изборите миналата година. Преходът към по-общоприета икономика намери отклик сред чуждестранните инвеститори, които се върнаха на турския дългов пазар, въпреки че някои критикуваха по-ранните усилия за намаляване на разходите като недостатъчни в момент, когато инфлацията надхвърля 75%.

Предложението предвижда една от най-големите промени в данъчния кодекс на Турция, откакто преди две десетилетия властите повишиха данъците, за да покрият щетите от земетресенията през 1999 г.

По-долу са представени някои от основните моменти в предложението:

Многонационални, турски компании
Според проучването Турция очаква 40 млрд. лири допълнителни годишни приходи през следващата година от планираното налагане на минимален 15% данък върху печалбите на мултинационалните корпорации, натрупани в страната. Този ход ще бъде в съответствие с усилията, водени от Групата на 20-те, които имат за цел да възпрепятстват използването на различията между данъчните правила на държавите по света.

Министерството на финансите и държавната хазна очаква още 90 млрд. лири годишно от новата минимална данъчна основа, която ще се прилага за турските корпорации.

Тръстове за недвижими имоти
Тръстовете за инвестиции в недвижими имоти ще бъдат задължени да плащат минимален корпоративен данък върху печалбите, реализирани от продажби или отдаване под наем на имоти. Според изчисленията на Министерството на финансите това правило ще доведе до допълнителни приходи в размер на 7,2 млрд. лири.

Търговия с криптовалути
Министерството обмисля въвеждането на 0,03% данък върху транзакциите при търговията с криптовалути, която стана популярна сред турските инвеститори на дребно, търсещи хеджиране срещу слабостта на лирата и необузданата инфлация. Според официалните прогнози този ход ще донесе 3,7 млрд. лири годишно.