Мъск: Заплатата от 56 млрд. долара в Tesla се приема със "значително мнозинство"

Очаква се акциите да реагират благоприятно на тази новина, въпреки че е малко вероятно ръстът да бъде толкова силен, колкото би бил спадът, ако акционерите бяха отхвърлили сделката, смятат анализатори

08:52 | 13 юни 2024
Автор: Дана Хъл
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Късно в сряда Елон Мъск заяви в САЩ, че две ключови предложения за повторно преразглеждане на пакета от заплатите му и за преместване на седалището на Tesla Inc. от Делауеър в Тексас в момента се приемат " със значително мнозинство".

Предварителните резултати са чудесна новина за Мъск и за Tesla, която от седмици събира подкрепа за двете мерки сред големите институционални инвеститори и армията от акционери на дребно на компанията. Производителят на електромобили определи за инвеститорите краен срок за гласуване 22:59 ч. централно време на 12 юни, ден преди годишното събрание на акционерите. 

"И двете резолюции на акционерите на Tesla в момента се приемат със значително мнозинство! Благодаря за подкрепата!!", написа Елон Мъск на 13 юни 2024 г. в Х.

Годишното събрание на Tesla е насрочено за днес, 13 юни в централата на компанията в Остин. Предложение 3 ще направи Тексас юридически дом на компанията, докато предложение 4 иска от инвеститорите да прегласуват същия компенсационен пакет за главния изпълнителен директор Мъск на стойност 56 млрд. долара, който беше отменен от съдия от Делауеър по-рано тази година.

Горещо оспорваният пакет за заплащане беше приет през 2018 г., но през януари беше отменен от съдия в Делауеър, който заяви, че инвеститорите не са били напълно информирани за ключови подробности. Съгласно плана Мъск има право на 55,8 млрд. долара в опции за акции, ако Tesla постигне определени ключови показатели, които компанията е постигнала.

"Това не урежда напълно въпроса; пакетът за компенсации все още може да се счита за незаконен", пише анализаторът Александър Потър от Piper Sandler в бележка до клиентите си късно в сряда. "Но съдия от Делауеър преди това отмени пакета, позовавайки се на ограничено разкриване на информация пред акционерите, и предвид засиленото разкриване на информация преди това гласуване, не е ясно защо някой би имал проблем с тази новоратифицирана сделка."

"Очакваме акциите да реагират благоприятно на тази новина, въпреки че е малко вероятно ръстът да бъде толкова силен, колкото би бил спадът, ако акционерите бяха отхвърлили сделката", каза Потър.

Сред тези, които подкрепят акцията, са шотландският мениджър на активи Baillie Gifford & Co, Ark Investment Management LLC на Кати Ууд и Рон Барон, който управлява Baron Funds.

Барон, дългогодишен инвеститор в Tesla, заяви в отворено писмо в подкрепа на пакета на Мъск, че трябва да се предпочете волята на акционерите, гласували през 2018 г. Без Мъск "няма да има Tesla" и това гласуване може да определи дали той ще остане в компанията, каза той.

Сред тези, които са против, са норвежкият държавен инвестиционен фонд Norges Bank и California Public Employees' Retirement System.

Председателят на Tesla Робин Денхолм се свързва с големите институционални инвеститори, а Tesla публикува няколко реклами в X, която е собственост на Мъск. В последните дни на кампанията няколко инженери на Tesla и настоящи и бивши ръководители публикуваха в X в подкрепа на ръководството на Мъск.

Срещата на акционерите ще бъде предавана на живо в четвъртък от 16:30 ч. нюйоркско време.