Германия търси „голяма сделка“ с Франция за енергетиката

Разногласията относно ядрената енергия между Париж и Берлин спряха напредъка по реформата на пазара на електроенергия в ЕС

10:44 | 4 октомври 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия се стреми към „голяма сделка“ с Франция, за да разреши текущия им спор относно ядрената енергия и да помогне за деблокирането на мащабна реформа на пазара на електроенергия в ЕС.

„Ние работим за по-голям компромис по енергийните въпроси“, каза Свен Гиголд, държавен секретар в германското министерство на икономиката и климата, за преговорите между Германия, Франция и нейните партньори от ЕС. „Имаме нужда от голяма сделка“, каза той пред Financial Times, добавяйки, че тя може да обхване няколко аспекта на енергийната политика, а не само ядрения проблем.

Гиголд, политик от партията на Зелените, която исторически се е противопоставяла на ядрената енергия, каза, че всички партии са съгласни с „необходимостта от декарбонизация, намаляване на цените на енергията и инвестиране повече в нашата обща енергийна инфраструктура и в нови производствени мощности“.

„Вярваме, че трябва да имаме по-голям компромис“, каза той, „но все още не сме стигнали до него“.

Коментарите вероятно ще бъдат възприети със скептицизъм в Париж, където официални лица преговарят от месеци с германските си колеги относно предложената реформа на пазара на електроенергия в ЕС.

Париж и Берлин се разминават по критични аспекти на реформата, включително как ще се определя цената на ядрената енергия, степента, до която секторът може да бъде субсидиран и как да се плащат бъдещи инвестиции. Франция лобира агресивно за големия си държавен ядрен флот, заявявайки, че той е от ключово значение за постигане на целите за намаляване на емисиите и не трябва да бъде санкциониран в новите правила на ЕС.

Освен детайлите на законодателството, френски официални лица казаха, че преговорите са били засегнати от нещо по-дълбоко: опасенията на Германия, че Франция ще спечели конкурентно предимство с евтина ядрена енергия в ущърб на германските производители.

Германски служители заявиха, че Франция се стреми да промени правилата на ЕС за държавна помощ и да получи изключение, чрез което може да субсидира цените на електроенергията в ущърб на единния пазар. Франция отхвърля критиките, заявявайки, че все още ще бъде обект на надзора на Брюксел, за да се предотврати антиконкурентно поведение.

ЕС за първи път разкри планове за реформиране на пазара на електроенергия през март, след като пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна повиши цените на енергията до рекордно високи нива миналата година. Целта е да се създаде стабилен пазар, който да може да се справи с бъдещи шокове в предлагането, като същевременно осигурява по-предсказуеми цени за компаниите и домакинствата. Към усещането за спешност при приемането на реформата се добавят опасенията, че високите енергийни разходи правят по-трудно за ЕС да се конкурира със САЩ и Китай.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц ще се срещнат няколко пъти този месец, като темата за енергетиката е на първо място в дневния ред. Длъжностни лица се надяват на пробив преди по-широката среща на министрите на енергетиката на ЕС в средата на октомври.

Една ключова пречка в преговорите е включването на механизъм, известен като „договори за разлика“ (CFD), който обикновено се използва за стимулиране на нови проекти за възобновяема енергия чрез предоставяне на гаранция за минимална цена. Те също така позволяват на правителствата да възстановят прекомерните приходи, ако цените скочат над определено ниво.

Франция иска да може да използва CFD за електроенергия, генерирана от нейните съществуващи атомни електроцентрали, както и нови АЕЦ.

Германия се съпротивлява на тази идея. Гиголд каза, че Берлин вижда CFD „предимно запазени за нови инвестиции, а не за вече амортизирани инсталации. За нас това е инструмент за подкрепа на нови инвестиции, независимо от формата на енергия”.

Германски официални лица се притесняват, че Франция ще разпредели приходите от своите ядрени CFD на всички потребители чрез специален фонд или чрез държавния бюджет, заобикаляйки контрола върху държавната помощ.

В неотдавнашна реч Макрон сигнализира готовността си да се справи сам, за да „върне контрола върху цените на електроенергията“, фраза, която френски официални лица казаха след това, беше предназначена като послание към Германия.

В опит да излезе от задънената улица, Германия предложи CFD да могат понякога да се използват за съществуващи ядрени централи, като например когато се правят нови инвестиции за удължаване на живота на реактора. Но Берлин каза, че приходите от CFD трябва да бъдат пропорционални на инвестираната сума.

Подобно предложение беше внесено от Европейския парламент през юли.

Длъжностните лица в Париж може да са отворени към такъв подход, но искат да могат да използват CFD по-широко в по-голяма част от продукцията от ядрените си реактори. Във вторник Франция внесе собствено контрапредложение заедно с осем други проядрени страни, включително Унгария, Чехия и Полша.

Испанското правителство, което в момента държи ротационното председателство на ЕС, предложи три потенциални компромиса, включително един, който би заличил изцяло спорния член на CFD.