Инвеститорите са в „пълен шок“ след завоя на Лондон за климата

Торите на Сунак намаляват разликата с лейбъристите след обратен завойв зелената програма на правителството

20:15 | 26 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите зелени инвеститори в света изразяват ужас и недоумение, докато се борят да осмислят заявеното намерение на правителството на Обединеното кралство да отмени ключови ангажименти, свързани с климата.

„Беше пълен шок“, каза Иън Сим, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон Impax Asset Management Group Plc, инвеститор във фонд с ниски въглеродни емисии, контролиращ активи на стойност близо 50 милиарда долара. Официалната политика на Великобритания сега представлява „риск за всеки, който обмисля инвестиция в Обединеното кралство, която зависи от правителствената политика“, каза той.

Разводнените климатични цели, обявени от министър-председателя Риши Сунак миналата седмица, ще забавят навлизането на електрически превозни средства и пускането на чиста топлина за британските домове. Това е последната в поредица от подобни корекции на политиката, които включват разширяване на производството на петрол и газ в Северно море.

Резултатът е, че Обединеното кралство, което само преди няколко години обяви целта си да бъде глобален лидер във всички екологични неща, сега активно подкопава шансовете си да достигне нетни нулеви емисии до средата на века.

За Impax изводът е, че сега „ще има по-малко разработчици на проекти в зелени сектори“, което означава „по-малко поток от сделки за нас“, каза Сим в интервю.

     Подробностите:

         Сунак каза в реч миналата седмица, че ще отложи с пет години до 2035 г. плана за забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили, представяйки решението като опит за защита на семействата, които се борят със сметките.
         По-голямата част от превозните средства, продавани в Обединеното кралство, вероятно ще бъдат електрически до 2030 г. без правителствена намеса, каза той.
         Сунак също обяви 50% увеличение на финансирането за инсталиране на термопомпи в домовете и каза, че газовите котли в съществуващите домове ще бъдат премахнати от началото на 2035 г. Те ще трябва да бъдат заменени само след като бойлерът се повреди, каза той.

Самият Сунак каза, че е „абсолютно погрешно“ да се характеризира изявлението му като разводняване на целите на Великобритания за климата. Той каза, че промените просто представляват „нов подход“, предназначен да помогне да се постави по-голям акцент върху нуждите на потребителите.

Обединеното кралство постигна „бърз напредък в декарбонизирането на своята икономика“, като емисиите са намалели с около 46% от 1990 г. и в съответствие с въглеродните бюджети до момента, каза Маги О’Нийл, глобален ръководител на изследванията на ESG в Barclays Plc.

„Неотдавнашното изявление на премиера обаче постави под съмнение дали Обединеното кралство ще изпълни бъдещите“ въглеродни бюджети и други ангажименти за климата, каза тя в бележка в понеделник. О’Нийл също така посочи предупреждението на Комитета по изменение на климата, че планът на Сунак „вероятно ще отдалечи Обединеното кралство още повече от възможността да изпълни правните си задължения“.

Зелени облигации

Първият голям тест за доверието на инвеститорите в Обединеното кралство след коментарите на Сунак идва във вторник, когато правителството трябва да продаде на търг 3 милиарда британски лири в зелени облигации. Дългът, който обикновено привлича специализирани етични фондове, е издаден за първи път през 2021 г. и вече е набрал повече от £30 милиарда.

„Не съм сигурен как това ще се отрази на динамиката на търсенето“, каза Улф Ерландсон, главен изпълнителен директор на Anthropocene Fixed Income Institute. Но той каза, че някои инвеститори, които са закупили облигациите на предишни аукциони, е „малко вероятно“ да се върнат предвид промяната в политиката на правителството.

Те вероятно ще „имат съмнения дали това вече може да се счита за зелена облигация“, каза той.

Всеки намек за инвеститорски скептицизъм към търга във вторник би отбелязал значителна неуспех за Обединеното кралство след години, прекарани в опити да циментира позицията си на глобален център за зелени финанси. Великобритания беше първата голяма страна, която публикува стратегия за зелено финансиране и първият член на Г-20, който изисква от големите фирми да разкриват рискове, свързани с климата. И има много по-висок дял компании, оценени като „лидери в ESG“, отколкото Северна Америка или Азия, според данните на MSCI Inc., цитирани от Kroll, фирма за финансови и рискови консултации.

Обединеното кралство постави зелените финанси в центъра на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през 2021 г. Като канцлер по това време, Сунак изложи планове да превърне Великобритания в „първия в света финансов център за нетна нула“.

Тази цел сега може да е непостижима, според Силвия Мерлер, ръководител на ESG и политически изследвания в Algebris Investments.

Превръщането във финансов център за нетни нулеви емисии е „вплетено и зависи от последователни политически действия за стимулиране и подкрепа на прехода на реалната икономика на Обединеното кралство“, каза тя. Последното връщане назад „представлява размиване на ангажиментите за климата и може потенциално да предизвика амбицията на Обединеното кралство да позиционира лондонското Сити като глобален зелен финансов център“.

Съществува също така загриженост, че отклоняването на Сунак от зелената програма може да даде на бизнеса извинение да разводнят собствените си усилия, създавайки верижна реакция на климатични промени в цялата страна.

Докато някои големи компании са направили финансови оповестявания, свързани с климата, „други не са го направили и правителството трябва да ги насърчи въпреки облекчаването на екологичните мерки“, пише Марк Лъмсдън-Тейлър, ESG партньор в MHA, независимата фирма член на Baker Tilly International.

Някои инвеститори вече бяха предали безпокойството си на правителството, преди Сунак да направи официалния обратен завой на климата. През август, когато изглеждаше, че има завъртане на политиката, финансови институции, включително Jupiter Asset Management Ltd., Scottish Widows Plc, Aegon и Royal London Asset Management Ltd., писаха на Сунак, заявявайки, че сигналите, идващи от правителството, рискуват да подкопаят доверието и „потенциално да забавят инвестиции, свързани с нетни нулеви емисии“.

Миналата седмица стотици организации, включително организации с нестопанска цел в областта на климата и инвестиционни мениджъри, изпратиха писмо, оказващо натиск върху правителството да се придържа към съществуващите политики за нулева нетна консумация. И те подчертаха важността на такъв ангажимент в светлината на рекордните зелени стимули, насочени към икономиките на САЩ и ЕС.

„Вече губим инвестиции в полза на САЩ и ЕС“, се казва в писмото. „Отмяната на политики би влошило положението.“

И зелените инвеститори продължават да засилват натиска. Групата на институционалните инвеститори по изменението на климата активно търси повече подписи, за да удвои своите искания Сунак да преразгледа позицията си.

Неговата промяна в политиката „подкопава позицията на Обединеното кралство като световен лидер по отношение на климата, подкопава международната ни конкурентоспособност и увеличава риска да не успеем да се възползваме от една от най-големите икономически възможности на 21-ви век“, според проекта на писмо, което трябва да бъде изпратено да се изпрати в Сунак на 27 септ.

Обществена подкрепа

Управляващата Консервативна партия навакса една трета от изборния си дефицит зад лейбъристката опозиция, след като премиерът Сунак каза, че ще намали зелената програма на правителството, за да спести пари на британците.

Торите изостават от лейбъристите с 16 пункта в последното проучване на Deltapoll, проведено на 22-25 септември, след като регистрираха дефицит от 24 пункта 10 дни по-рано. Хората, които възнамеряват да гласуват за консерваторите, са нараснали с пет пункта до 28%, докато тези, които планират да гласуват за лейбъристите, са намалели с три пункта до 44%. Либералдемократите останаха без промяна с 10%.

Тъй като следващите общи избори трябва да се проведат най-късно през януари 2025 г., Сунак постави своите тори в режим на кампания и планира да въведе поредица от политики през следващите седмици, които според него ще променят дългосрочната траектория на Обединеното кралство. Първата беше драматично намаляване на неговата зелена програма.

Докато това е само едно проучване, което може да се окаже извънредно, данните подчертават електоралната обосновка за завоя на премиера.

Въз основа на въпросите, поръчани от Bloomberg в анкетата, има мнозинство (56%) в подкрепа за забавянето на Сунак в забраната на автомобили, работещи с изкопаеми горива, в сравнение с около една пета, които са против този ход. Мнозинството (64%) също смятат, че е по-важно да се намалят личните разходи за постигане на целите на Обединеното кралство по отношение на изменението на климата, в сравнение с 22%, които смятат, че справянето с изменението на климата е важно, независимо от цената.