Как войната и стареещите язовири оставиха Либия изложена на климатична супербуря

Повече от 15 000 либийци загинаха или изчезнаха в резултат на една нощ на наводнение, ярка демонстрация на това какво се случва, когато затоплящите се температури се сблъскат със застаряващата инфраструктура и хроничната политическа нестабилност

19:00 | 24 септември 2023
Автор: Лора Милан и Салма Ел Вардани
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Майката на пет деца знаеше, че нещо не е наред с дъжда. Прозорците на дома ѝ в либийския град Дерна бяха започнали да текат и когато ги отвори, видя стена от вода, която помиташе крещящи деца и възрастни. Плаващи отломки убиха хора по пътя си.

Потопът, който премина през източна Либия в ранните часове на 11 септември, в крайна сметка събори половината от двуетажната сграда на жената. Тя намери убежище на покрива заедно със съпруга и децата си. Тя описа изпитанието да гледа надигащите се води в интервю за Bloomberg Green, като поиска името ѝ да не се оповестява публично от страх от последствия от страна на либийските власти.

„От 3 до 4 часа сутринта наводнението продължи и продължи“, каза жената. „Продължавахме да се молим слънцето да изгрее, но то просто не изгряваше. Това беше най-дългата нощ в живота ми.” Семейството оцеля и в крайна сметка избяга в източния град Аждабия.

Повече от 5000 либийци загинаха при наводнението, а повече от 10 000 остават в неизвестност, според ООН. Толкова много хора се оказаха повлечени от пороя от кал — населението на цели сгради в някои случаи — че мъртвите тела продължиха да се изхвърлят от морето дни по-късно.

Политическата нестабилност, десетилетие на гражданска война, разпадащата се инфраструктура и слабите системи за спешна помощ изиграха роля в трагедията, която се разигра в източния регион Джабал ал Ахдар. Добавете изменението на климата към микса и резултатът е най-смъртоносната и най-унищожителната буря, регистрирана някога в средиземноморския регион.

„Много от световните предизвикателства се обединиха в ужасен адски пейзаж“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред световните лидери по време на обръщението си към Общото събрание във вторник. Либийците „бяха жертви многократно – жертви на години на конфликт, на климатичен хаос, на далечни и близки лидери, които не успяха да намерят път към мира“.

Всички тези проблеми ще продължат да тежат върху възстановяването на Либия от бедствието, предизвикано от климата, и вероятно ще затруднят страната да се подготви за предстоящите по-високи температури, суша и проливни дъждове. Крехкото състояние на институциите в страната затруднява използването на фондовете за справяне с промените на климата, въпреки че все повече подкрепа става достъпна чрез международни програми. Миналогодишната среща на върха за климата COP27 отбеляза исторически пробив за създаването на фонд за загуби и щети за подпомагане на бедните страни, засегнати от екстремни метеорологични условия. Но този фонд все още не е активен и е трудно да се идентифицират готови източници на подкрепа след най-голямата климатична катастрофа в Либия.

Повишаването на температурите ще удари с изключителна сила по-малко стабилните общества в света. Наводненията са станали по-интензивни, като бедствията се развиват по-внезапно, отчасти защото атмосферата съдържа 7% повече водна пара за всеки градус по Целзий затопляне. Либия, със своята запусната инфраструктура, вече се е затоплила с повече от градус от 1900 г. насам. Ако емисиите на парникови газове останат непроменени, средните температури в страната ще се повишат с 2,2C до 2050 г. и с 4C в края на века.

„Това, което се случи в Дерна, е нещото, което ще виждаме все повече и повече в страни като Либия“, каза Сиаран Донъли, старши вицепрезидент за реакция при кризи в Международния спасителен комитет, организация с нестопанска цел, която помага на хора, засегнати от хуманитарни кризи. „Нестабилните държави и държавите в конфликт са значително по-уязвими от изменението на климата поради влошаването на социалните услуги и липсата на поддръжка на инфраструктурата.“

Синоптиците забелязаха опасността за Либия три дни предварително, тъй като същата буря причини хаос в Гърция. Но дните на очакване не предотвратиха бедствието. Оцелелите съобщават, че са получили противоречиви сигнали от различни власти в часовете преди бурята. Това объркване произтича отчасти от двете правителства на Либия - едното на изток, едното на запад - чийто продължаващ спор означава, че няма координирана подготовка за извънредни ситуации. Нямаше евакуация за населението по протежение на Уади Дерна, река, която минава през крайбрежния град Дерна, преди да се влее в Средиземно море.

„Не е ясно до каква степен прогнозите и предупрежденията са били изпратени и получени от широката общественост или съответните служби за спешно реагиране“, каза Мая Валберг, консултант по климатичния риск в Центъра за климата, който работи с Движението на Червения кръст и Червения полумесец. „Това означаваше, че всеки по пътя на водата е изложен на риск, а не само тези, които обикновено са силно уязвими.“

Това отбеляза първия провал. Следващият провал бяха язовирите.

Двуетажната стена от вода, която премина през града, не беше само резултат от обилните валежи. Два язовира, направени от глина, скали и пръст през 70-те години на миналия век, се срутиха от бурята. Подобно на голяма част от инфраструктурата на Либия, язовирите на Уади Дерна бяха пренебрегвани от десетилетия.

Големият брой остарели язовири в света, построени да издържат на климат, който вече не съществува, ще се превърнат във все по-широко разпространен проблем, особено в развиващите се страни с малко ресурси за поддръжка. Подробен анализ на повече от 35 000 язовира, публикуван по-рано тази година в списание Nature, установи, че средната година на строителство в световен мащаб е 1974 г. Северна Америка е домът на най-старите язовирни стени, като средната година на завършване е 1963 г., а Европа е следващата със средна година 1966 г.

Съобщенията за големи пукнатини на язовирите, които се сринаха близо до Дерна, датират поне от 1998 г., каза главният прокурор на Либия на телевизионна пресконференция на 15 септември. Правителството на полковник Муамар ал Кадафи, който управляваше Либия в диктатура в продължение на 30 години, възложи договор за ремонт и поддръжка на турска компания през 2007 г. Поради проблеми с плащането работата започна чак през 2010 г. и внезапно спря по-малко от пет месеца по-късно, през 2011 г., по време на народното въстание, което свали Кадафи.

Нито едно от последователните правителства не възобнови поддръжката. „Тези язовири имаха пукнатини и проблеми от последния режим и въпреки всички бюджети и всички искания и призиви, нищо не беше направено“, каза Нермин ал-Шериф, ръководител на либийската Обща федерация на профсъюзите, говорейки от Дерна. „Изменението на климата не е нещо, за което току-що разбираме. Това е екзистенциална заплаха и тук бяха допуснати много грешки."

Докато случаят с Либия е екстремен, страната далеч не е сама в своята уязвимост към климатичните въздействия. До края на това десетилетие се предвижда размерът на градските площи, изложени на чести наводнения, да се увеличи с около 270% в Северна Африка, с 800% в Южна Африка и с 2600% в средата на континента в сравнение с нивата в края на хилядолетието, според последния доклад на учени от подкрепяната от ООН Междуправителствена група по изменение на климата. Около 70% от африканските градове са оценени като силно уязвими от климатични сътресения.

Зад всичко това стои липсата на критична инфраструктура и лошата поддръжка на стари, често рушащи се язовири, мостове и пътища. Адаптирането на тази инфраструктура към екстремни метеорологични явления, влошени от изменението на климата, е предизвикателство както за развитите, така и за развиващите се нации. Но това е много по-трудно за бедните страни, които често се борят с нестабилност и имат много по-големи трудности при достъпа до пари.

Експертите по климата описват усилията за защита на хората от разрушителната тежест на затоплянето като „адаптиране“, за разлика от усилията за „смекчаване“, които ограничават затоплящите планетата емисии. Светът не харчи достатъчно за нито една от двете категории. Докато бедните нации имаха проблеми с получаването на достатъчно финансиране за смекчаване на последиците, програми за финансиране на адаптацията доскоро почти не съществуваха.

Това започва да се променя. Финансовите потоци за адаптиране към развиващите се нации се увеличават, въпреки че темпът все още е твърде бавен, според доклада за липсата на адаптация на Програмата на ООН за околната среда за 2022 г. Разходите за адаптация в развиващите се страни достигнаха 29 милиарда долара през 2020 г., далеч под прогнозираните нужди от 340 милиарда долара до 2030 г. и до 565 милиарда долара до средата на века.

Но дори този фонд от средства е до голяма степен недостъпен за Либия, която ООН описва като нация, „силно ограничена от конфликт, политическо разделение и широкоразпространена безнаказаност, усложнена от фрагментация на правителството и управленските структури, раздута и неефективна държавна служба, системна корупция и слаба прозрачност и отчетност.“ С други думи: не е мястото, където донорските нации са готови да изпратят пари за благоустрояване.

Либия е една от малкото страни, подписали Парижкото споразумение от 2015 г., която никога не е представяла план за климата в ООН. Тези документи, известни като национално определени приноси или NDC, очертават уязвимостта на страните към изменението на климата, както и техните планове за намаляване на парниковите газове, които ги причиняват. Попълването на NDC е необходима стъпка към показване на международните донори къде ще бъдат изразходвани средствата за климата.

„Реалността е, че за страни като Либия е доста трудно да получат достъп до нарастващите нива на налично финансиране за климата“, каза Донъли от International Rescue. „Зоната на комфорт за международните финансови институции е да работят с администрации, които са стабилни, а това често не е така в много от страните, които са най-засегнати от конфликти и нестабилност.“

Либия се откроява и по други начини. Много от най-бедните и най-уязвимите от климата страни имат относително малки емисии. Не е така за Либия, където се намират най-големите доказани петролни запаси в Африка и най-високите емисии на глава от населението на континента. Това означава, че лошото състояние на либийската инфраструктура води до чести изтичания на метан, супер мощен парников газ, от местната нефтена и газова индустрия.

По този начин разклатената инфраструктура на Либия може да се разглежда като двойна заплаха. Глобалното затопляне засили бурята, която разруши страната този месец, като направи до 50 пъти по-вероятно това бедствие да се случи и увеличи интензитета ѝ достатъчно, за да преодолее стареещите язовири, според доклад на учени от World Weather Attribution (WWA). И в обратна връзка изтичащата енергийна инфраструктура на Либия също допринесе за тези повишаващи се температури.

„Открихме, че изменението на климата наистина е направило валежите по-интензивни“, каза Фридрике Ото, автор на доклада и съосновател на WWA, група, която бързо анализира метеорологичните данни след природни бедствия. „Но също излагането на уязвимост и усложняването на бедствия изиграха много ключова роля.“

Бурята изтри една четвърт от Дерна и раздели града на две. Много пътища остават наводнени, а малкото останали са претъпкани с хора, които се опитват да напуснат или да влязат в региона. Източните и западните власти в Либия поставят контролно-пропускателни пунктове по пътищата и са необходими различни разрешения за преминаване от едната страна на другата.

През дните след бурята помощта започна да се стича в Дерна. Стотици цивилни пътуваха до засегнатите райони, за да участват доброволно в операции по търсене и спасяване. Като първоначален знак за известно сътрудничество след трагедията, конкурентните правителства на Либия обещаха два милиарда динара (414 милиона долара) помощ.

„Нашият народ даде пример със своята солидарност и своето единство. Време е демокрацията да започне в Либия“, каза Фатахаллах ал Зуни, министър на младежта на Либия, в обръщение към ООН в сряда. „Всички места на конфликти, които бяха предизвикани от неблагоприятни условия, всичко това беше отнесено от пороите.“

Но през почти две седмици след трагедията има признаци, че всяко надеждно настроение вече се е влошило.

Протести избухнаха в Дерна на 18 септември, докато оцелелите се гневяха заради липсата на подготовка и реакция на бурята, като протестът достигна до дома на кмета на града. Малко след това служители на източното правителство наредиха премахването на целия градски съвет, поставиха Дерна под военно управление и наредиха на местни и чуждестранни журналисти да напуснат за предполагаемо възпрепятстване на спасителните операции, според изявление на Комитета за защита на журналистите, организация с нестопанска цел, която насърчава свобода на пресата.

Досега хуманитарните организации са успели да доставят провизии и персонал в района, каза Клер Николет, спешен мениджър на Лекари без граници (MSF). Но тя се притеснява да пътува свободно из страната и сигурността на хуманитарните работници може да стане по-голямо предизвикателство. „Има признаци, че вратата започва да се затваря“, каза тя, говорейки от централата на организацията в Париж.

На място в Дерна започнаха да напускат доброволци от други места в Либия. Семействата, които търсят оцелели, са се отказали. Хаосът, последвал бурята, е изчезнал и градът е утихнал. Някои малки магазини са отворили отново, според MSF.

За Ал-Шериф, профсъюзният лидер, който пътува до Дерна като доброволец, за да помогне на жертвите на наводнението, това не е първият път, когато помага в спасителните операции. По време на продължилата десет години война тя е помагала на хората да избягат от конфликта. Но тя каза, че зловещото усещане да ходиш върху отломки със страха да не настъпиш някого е ново - и ужасяващо.

„Инфраструктурата не беше поддържана, градовете бяха пренебрегнати, нямаше правилно планиране и климатичните фактори не бяха взети под внимание“, каза Ал-Шериф. „Това трябва да бъде урок за нас и за целия свят."