Най-новият петролен джакпот в Африка идва с проклятие за корупция

„Гигантското“ петролно откритие край бреговете на Намибия може да промени нещата, но властите се тревожат за корупцията, социалното напрежение и нестабилността

11:11 | 24 септември 2023
Автор: Пол Буркхард и Каула Нхонго
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои го рекламират като вероятно най-голямото дълбоководно нефтено находище в света.

Откриването край бреговете на Намибия миналата година от TotalEnergies SE и Shell Plc на приблизително 11 милиарда барела суров петрол предизвика разбираемо вълнение в южноафриканската страна. Дори ако само малка част от това потенциално количество - оценявано на около 1 трилион долара по текущи цени - е реалистично възстановимо, то носи обещание за несметни богатства за тази нация от 2,7 милиона души. Но като се има предвид какво са донесли петролни находки на други места на континента, това предизвиква отрезвяваща доза предпазливост.

„Лошото управление на петролния и газовия сектор може да доведе до корупция и неравенство, което от своя страна ще подхрани социалното напрежение и ще застраши политическата стабилност“, каза Том Алуендо, министър на мините и енергетиката на Намибия, пред публика миналия месец в хотел Mercure в столицата Уиндхук. „Наложително е пазителите на тези ресурси да притежават необходимите умения и преди всичко да имат високо ниво на почтеност.“

Съседна Ангола, вторият по големина производител на петрол в Африка на юг от Сахара, видя как огромните потоци от продажбите на суров петрол до голяма степен потъват в джобовете на малък елит с близки връзки с бившия президент на страната. Мозамбик, който се намира в същия южен регион, преживя масивна вълна на подкупи, произтичаща от заеми срещу газови открития, преди те дори да бъдат разработени; проектите оттогава са спрени от въоръжен бунт. Корумпираната промишленост в Нигерия остави делтата на Нигер с петролни разливи, които я превърнаха в една от най-замърсените зони на земята, като същевременно направи малко за облекчаване на бедността на местните общности.

Промяна в Намибия

За Намибия, разположена на западния бряг на южна Африка и най-известна със своите резервати за диви животни и пустинята Намиб, само първоначалните петролни находища вероятно ще удвоят размера на нейната икономика от 12,6 милиарда долара до 2040 г., изчислява правителството. Колонизирана от германците през 19-ти век и превзета от Южна Африка до нейната независимост през 1990 г., Намибия вижда откритията като промяна на играта, с бъдещи проекти - включително разработването на газовото находище Куду - потенциално превръщайки я в доставчик на енергия в целия регион.

Но капитализирането на наградата, като същевременно се избягват злините, които засягат богатите на ресурси страни в Африка, може да се окаже предизвикателство. Голяма част от приходите от находките ще отиде при правителството, като акцизи, данъци и дивиденти от държавната петролна компания ще представляват 58% от всеки барел суров петрол, според Маги Шино, петролен комисар на Намибия. Предотвратяването на корупционното влияние на внезапния поток от средства ще бъде от съществено значение, каза Греъм Хопууд, изпълнителен директор на Института за изследване на обществената политика (IPPR).

„Проклятието на ресурсите е ясна и настояща опасност за Намибия“, каза той в интервю. „Предвижда се след 10 години Намибия да бъде най-големият производител на петрол в Субсахарска Африка след Нигерия и Ангола. Ако погледнем Ангола и Нигерия, и в двете страни имаме ситуация, при която над 40% от населението е крайно бедно.“

Ако правителственият опит до момента за използване на приходи от минни компании дава някаква насока за бъдещето, евентуалните приходи от петрол едва ли ще подобрят положението на обикновените намибийци, казват критиците.

„Намибия е благословена с изобилие от природни и минерални ресурси от злато, уран и диаманти и все още има едно от най-високите нива на неравенство в света“, каза Рейнхолд Мангунду, учен по околната среда за Saving Okavango, или SOUL. „Малко вероятно е големите парични инвестиции от глобални компании да достигнат до по-голямата част от населението.“

Скандал в Namcor

Популярността на правителството спадна, като доверието в президента Хаге Гейнгоб се срина от повече от половината до една четвърт през седемте години до 2021 г., според проучване на Afrobarometer. Съдбата на управляващата партия Народна организация на Югозападна Африка беше подобна.

Също така не помага, че управлението на държавната National Petroleum Corp. на Намибия е разтърсено от скандал. През март председателят Дженифър Комали беше арестувана, след като бяха открити наркотици в служебния ѝ автомобил, паркиран на паркинга на компанията. Тя отхвърли обвиненията и обвини за случилото се вътрешни борби в Namcor, както се нарича компанията. Делото се разглежда от съда на 3 октомври, „след което пътят напред трябва да е по-ясен“, каза тя пред Bloomberg.

През април управляващият директор на Namcor Имануел Мулунга беше отстранен от работа на фона на спекулации относно плащания, направени за петролен блок в Ангола. Той отказа коментар, освен да каже: „Очаквам с нетърпение да се върна на работа.“

„Това може да продължи да бъде проблем за репутацията на Namcor точно в момента, когато Намибия трябва да покаже, че има много стабилна среда за идващите инвеститори и прави всички правилни ходове, докато хората се вълнуват от всички тези петролни открития“, каза Хопууд от IPPR. „Namcor се превърна в риск.“

Namcor обикновено държи 10% дял в нефтени лицензи, което го прави партньор на Shell, TotalEnergies, Chevron Corp, Exxon Mobil Corp., Qatar Energy и всяка друга компания, която участва в проект. TotalEnergies и Shell отказаха да коментират проблемите в Namcor.

Все пак водите на Атлантическия океан край бреговете на Намибия кипят от сондажна дейност, привличайки множество сондажи, докато Shell и TotalEnergies оценяват находищата, за да определят тяхната търговска жизнеспособност. Въпреки че не всички кладенци ще успеят, страната може да започне да произвежда петрол до 2029 г. от кладенеца Venus на TotalEnergies и по-късно от откритието Graff на Shell, според Namcor.

Но голяма част от необходимата инфраструктура все още не е изградена. Държавната пристанищна компания има планове за разширяване на стойност 2,1 милиарда долара, за да побере помощни кораби и необходимите подобрения. Всеки напредък в експлоатацията на ресурсите ще минава през Министерството на мините и енергетиката, което Алуендо оглавява. Има бюджет под 14 милиона долара, около 40 пъти по-малък от съпоставимия отдел в Южна Африка.

„Всяка страна, която прави такива открития, ще играе като наваксваща“, каза Валери Марсел, съосновател на New Producers Group, инициатива с нестопанска цел, която помага на нации, които нямат установен петролен и газов сектор. „Не че не са направили нещо както трябва, а че поради естеството на случващото се трябва да изградят своя капацитет.“

Откритията на TotalEnergies и Shell

Вълнението от откритията е голямо. Upstream, търговско издание, прогнозира, че откритието на TotalEnergies може да бъде най-голямото откритие в дълбоки води. Главният изпълнителен директор на френската компания, Патрик Пуян, коментирайки сондажа Venus в презентация пред инвеститори, като каза, че той „изглежда много голям“ или дори „гигантски“.

Денис Зеквелд, мениджър на Shell по това време, каза на конференция в Уиндхук миналата година, че член на почистващия екип го е запитал за статия в местен вестник, която умножава спекулативен брой барели по цената на петрола, казвайки, че страната ще бъде богата. Той си припомни как е опитал да обясни на човека реалностите на проучването и производството. Последният кладенец на Shell беше провал, показвайки, че богатството на откритието не винаги е лесно да се определи. „Никога не обещавайте прекалено много“, каза Зеквелд пред публика на събитие в Кейптаун на 13 септември.

„Проблемът е, че има огромни обществени очаквания около петрола; хората имат очаквания, че всичките им финансови проблеми скоро ще бъдат решени и това не е много реалистично“, каза Хопууд от IPPR. „Все още не съм убеден, че ще успеем да създадем много работни места за намибийците, особено за младите намибийци.“

Namcor прогнозира, че проектите TotalEnergies и Shell ще създават около 3600 работни места в своя пик, а компанията въвежда обучение, за да поеме в крайна сметка ролята на оператор. Дейността на TotalEnergies е създала повече от 130 работни места по време на първоначалната фаза на проучване и забелязва повишени икономически възможности за местните общности, каза говорител на компанията. Shell ще даде приоритет на местните „услуги и умения, където е възможно“, каза говорител.

Част от неотложността около проектите произтича от факта, че енергийните технологии се променят бързо, за да премахнат използването на изкопаеми горива. В находището Baleine в Кот д'Ивоар италианската компания Eni SpA започна добив миналия месец, извличайки петрол по-малко от две години след откриването му. Доскоро беше типично за нова находка да отнеме десетилетие или повече, за да достигне производство.

За разлика от Южна Африка, където екологичните групи успяха да блокират плановете за сондиране на Shell и нейните партньори, малко от организациите на гражданското общество в Намибия „ефективно участват в националния диалог“, каза Мангунду от SOUL, който постави под въпрос процеса около предоставянето на лицензи за проучване на канадската ReconAfrica.

Но за Алуендо, исканията от страни и глобални групи по интереси относно енергийния преход пренебрегват интересите на Намибия.

„Този вид мислене е толкова снизходителен“, каза той. „И това показва пълна липса на загриженост относно огромните предизвикателства за социално-икономическото развитие, пред които са изправени развиващите се страни като нашата.“