Инфлацията във Великобритания ще се повиши, усложнявайки решението на АЦБ

Икономическите перспективи на Обединеното кралство се помрачиха от юни насам, затвърждавайки аргументите, че 14 последователни повишения на лихвените проценти започват да оказват влияние върху производството

11:24 | 19 септември 2023
Обновен: 11:30 | 19 септември 2023
Автор: Луси Уайт и Иймън Акил Фархат
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакваното увеличение на инфлацията в Обединеното кралство затруднява и без това трудното решение на Английската централна банка (Bank of England) кога да постави на пауза повишаването на лихвените проценти.

Данните за инфлацията в Обединеното кралство, които трябва да бъдат публикувани в сряда, вероятно ще покажат, че миналия месец тя е нараснала до 7% от 6,8% през юли, според осреднената прогноза на над 30 икономисти участвали в проучване на Bloomberg. Това ще отбележи първото ускоряване от февруари, като икономистите отдават движението на колебанията в цените на горивата.

Въпреки че BOE очакваше известен спад на инфлацията, това ще създаде сложен фон, когато политиците се срещнат на следващия ден, за да решат дали да повишат лихвените проценти, вероятно за последен път през този цикъл. Всички освен един от над 50-те икономисти, анкетирани от Bloomberg, вярват, че банката ще увеличи основния лихвен процент с 25 базисни пункта в четвъртък до 5,5%, гледна точка, която е подкрепена от финансовите пазари.

Спекулациите, че банката може да спре след следващото си увеличение, се засилиха след мрачните коментари на управителя Андрю Бейли и главния икономист на BOE Хю Пил – и собствените усилия на Европейската централна банка да промени курса. Търговците намалиха залозите за последващи увеличения на BOE, като оценяват 60% шанс за допълнително увеличение до февруари.

Икономическите перспективи на Обединеното кралство се помрачиха от юни насам, затвърждавайки аргументите, че 14 последователни повишения на лихвените проценти започват да оказват влияние върху производството. Рискът от продължаващо нарастване на цените, докато по-широката икономика спира, породи опасения, че Великобритания, заедно с Европа, се насочва към период на „стагфлация“.

„Сигналите ни казват, че не са сигурни дали искат да повишават повече“, каза Нуриел Рубини, председател и главен изпълнителен директор на Roubini Macro Associates, пред Bloomberg в понеделник. „Ако това се случи, може да има разкотвяне на инфлационните очаквания. Може да имате истинска стагфлация."

Това създава проблеми за премиера Риши Сунак, който обеща да намали инфлацията и да увеличи растежа преди изборите, които се очаква да се проведат през есента на следващата година. Сунак се готви да очертае политическите си планове за обръщане на двуцифрената преднина на лейбъристите в проучванията на общественото мнение на годишната конференция на Консервативната партия следващия месец в Манчестър.

Данните за инфлацията и решението за процента са част от поредица от икономически съобщения през следващите дни, които ще оформят решенията на инвеститорите за седмици напред. Индикаторите също така ще покажат дали британските компании и потребители продължават да се оттеглят след изненадващо свиване на данните миналия месец.

Въпреки че няма вероятност никоя точка от данни да доминира при вземането на решения от BOE, CPI продължава да се очертава като най-значима, като цените са близо три пъти по-високи от целта от 2% на Министерството на финансите. Неотдавнашният скок в цените на горивата подхрани опасенията, че основният двигател на глобалната инфлация от миналата година може да се върне.

Цените на бензина и дизела са се повишили средно с около 4% през август спрямо юли, в сравнение със спад от около 6,5% през същия период на миналата година. При равни условия това би отчело целия възходящ ход на инфлацията.

Бейли омаловажи опасенията относно цените на горивата, когато говори пред законодателите по-рано този месец, отбелязвайки как общата инфлация намалява. Вместо това политиците се съсредоточиха върху компонентите на индекса на потребителските цени като основна инфлация и инфлация на услугите за признаци дали повишаването на цените се внедрява в британската икономика.

Базисната инфлация, която изключва по-нестабилните артикули като енергия и храна, се оказа по-устойчива, отколкото се надяваха служители на BOE. Очаква се тази мярка да се понижи с 0,1 процентни пункта до 6,8%, според проучване на Bloomberg.

Също така в светлината на прожекторите ще бъде инфлацията в услугите, която изпревари общата, тъй като нарастването на заплатите повишават разходите за предоставяне на всичко - от застраховки до консултации. Показателят се ускори до 7,4% през юли, в сравнение със 7,2% месец по-рано, което подчертава опасенията относно спиралата на заплатите и цените.

Надвишаването на прогнозите на BOE за ръст от 7,1% през август „вероятно би допринесло много за противопоставяне“ на други положителни данни, каза Андрю Гудуин, главен британски икономист за Oxford Economics. Данните за инфлацията в услугите също могат да помогнат за изясняване на смесените сигнали на пазара на труда, където заплатите нарастват с рекордни темпове, дори когато безработицата се покачва.

Данните за индекса на продажбите на дребно и мениджърите по покупките също се очаква да покажат в петък, че инфлацията и по-високите нива натежават върху икономическата активност. Продажбите на дребно с изключение на автомобилните горива се очаква да нараснат с 0,7% през август след разочароващия юли, според оценки, събрани от Bloomberg.

Съставният PMI на S&P Global Ratings, който изследва сектора на производството и услугите, също се очаква да остане в свиване.

Данните от сряда също ще имат косвен ефект върху публичните финанси, тъй като около една четвърт от националния дълг на Обединеното кралство е свързан с инфлацията. Цифрите в четвъртък ще покажат дали спадът през юли на дължимите лихвени плащания по дълга се е запазил за втори месец - особено след като министърът на финансите Джеръми Хънт търси бюджетен резерв за разходи в своя есенен фискален отчет.

„Консерваторите може би трябва да бъдат, ами, консервативни, в това, което правят преди изборите“, каза Лиз Мартинс, старши икономист в HSBC Bank Plc. „Движенията в инфлацията и лихвените проценти след бюджета от март 2023 г. може да добавят £21 милиарда към заемите тази година, дори ако приемем намаляване на изискването за парични средства на фона на по-ниското от очакваното заемане от началото на годината.“