Растящият пазар на физически барели връща обратно в полезрението петрол от 100 долара

Ралито на петрола набира скорост, тъй като суровият петрол Brent надвишава 95 долара за барел

09:30 | 19 септември 2023
Обновен: 10:51 | 19 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато фючърсите на суровия петрол се покачват, търговците и анализаторите все повече се питат кога не "дали" – цените ще се върнат до 100 долара за барел.

По целия свят премиите за физически варели растат. Доставките от Близкия изток, Азербайджан и дори Русия се радват на големи премии, докато рафинериите се опитват да произвеждат достатъчно дизел преди сезонното нарастване на търсенето.

Анализатори твърдят, че дори при цена сега около $95, много фондове остават недостатъчно инвестирани в петрол, създавайки потенциал за по-високи цени, които тепърва ще идват. Главният изпълнителен директор на Chevron Corp. Майк Вирт предвижда петролът да достигне 100 долара за барел, каза той в интервю за Bloomberg.

Бенчмаркът Brent се повиши с повече от 30% от най-ниската си стойност през март. Съкращенията на производството от Саудитска Арабия и Русия стабилно затегнаха доставките в момент, когато потреблението скочи до рекорд. Това изяжда запасите и принуждава рафинериите да изкупуват барели, за да произведат достатъчно от правилния тип горива.

„Основите са много, много силни в момента“, каза Амрита Сен, ръководител на изследванията в консултантската компания Energy Aspects, пред Bloomberg. „В този момент това е краткосрочно нещо. Не казвам, че ще бъде средно над $100, но може ли да отиде до $100 за малко? Абсолютно да."

Силата се ръководи от физическите пазари. Един от най-ярките примери е водещият азербайджански лек суров петрол, който се търгуваше близо до 100 долара за барел в петък, тъй като силните печалби от превръщането на суровината в дизел означават, че преработвателите плащат големи премии за класове, които произвеждат много от горивото.

Същите тези маржове показват също, че някога избягваните руски барели отново се търгуват над бенчмарка си в Азия, казаха търговци. Те бяха с отстъпка през голяма част от времето след нахлуването на страната в Украйна.

Силата се проявява и във формата на фючърсната крива на петрола. В понеделник най-близкият фючърсен договор за Brent беше с премия от повече от $1 за барел за следващия месец. Структурата, известна като обратно контанго и показваща оскъдно предлагане, беше най-голямата от ноември, с изключение на дните на изтичане на договори.

На този фон дори някои от най-мечите анализатори на пазара започват да признават, че $100 изглеждат по-вероятни, особено предвид дългогодишните политически рискове в производители като Либия и Нигерия.

Геополитиката, наред с техническата търговия, „може да тласне петрола над $100 за кратко време“, пишат в понеделник анализатори от Citigroup Inc. „Ние обаче продължаваме да виждаме прогресивно разхлабване на хоризонта.“

Citi твърди, че част от този спад ще се дължи на ръста на доставките извън алианса ОПЕК+. Докладът цитира страни - включително САЩ, Гвиана и Бразилия - които могат да добавят барели към пазара през следващите месеци и да разлабят текущата затегнатост.

Засега обаче приходите в нациите производители нарастват. В петък петролът Murban от Обединените арабски емирства се търгуваше на най-силното ниво от февруари и се повиши допълнително в понеделник. Барелите от Катар до Западна Африка също се покачват, а водещият клас на Саудитска Арабия е близо до 100 долара.

Тези скокове изместват фокуса към търсенето и въздействието върху потребяващите нации. Централната банка на Индия заяви в понеделник, че суровият петрол над 90 долара за барел представлява нов риск за световната финансова стабилност.

Докато Brent все още не е достигнал трицифрено ниво тази година, рафинираните горива като бензин и дизел се търгуват над това ниво от месеци.

„Много е вероятно да видим датирания брент да се движи над 100 долара за барел“, каза Бйарн Шийлдруп, главен анализатор на суровините в SEB AB. „Но търсенето на петролни продукти вероятно ще пострада повече, ако суровият петрол Brent се покачи до $110-$120 за барел, а такова ценово ниво изглежда прекомерно.“

Brent надхвърля 95 долара за барел

Петролът се повиши до 10-месечен връх, тъй като физическият пазар показа нови признаци на напрежение, предизвикано от съкращенията на доставките от лидерите на ОПЕК+.

Глобалният бенчмарк Brent надхвърли 95 долара за барел за първи път от ноември, поскъпвайки за четвърти пореден ден във вторник; WTI поскъпна с 1% до $92.50 за барел. Премиите за физически барели растат, и по-затегнатият пазар стимулира прогнозите от лица като главния изпълнителен директор на Chevron Corp. Майк Вирт, че петролът от 100 долара ще се върне.

„Рисковете от краткосрочен скок до $100 може да нарастват с настоящата инерция, но ние нямаме голяма увереност, че ще бъде устойчив“, каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte. „По-високата инфлация може да означава по-строги парични политики и ОПЕК+ не може да контролира търсенето.“

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман каза в понеделник, че Организацията на страните износителки на петрол работи за поддържане на петролните пазари стабилни и подобряване на глобалната енергийна сигурност, без да се насочва към конкретно ценово ниво. Плановете за производство ще се преразглеждат всеки месец, каза той.

Основните пазарни показатели сочат затягане в краткосрочен план. Тримесечният спред на Brent се разшири до $3,85 за барел в обратно контанго, бичи модел. Това се сравнява с диференциал от 1,26 долара за барел преди около месец.