Най-големият отлив на капитали от Китай от години засилва натиска върху юана

Китайската валута се срина с повече от 5% през тази година, отбелязвайки най-лошото представяне в нововъзникващите пазари на Азия след малайзийския рингит

10:14 | 19 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай е свидетел на най-голямото изтичане на капитали от години, създавайки безпокойство за властите, тъй като влошава натиска върху отслабения юан.

Валутата е удряна от всички фронтове, тъй като парите напускат нейните финансови пазари, глобалните компании търсят алтернативи на Китай и съживяването на задграничните пътувания удря търговията с услуги. Всичко това е отразено в последните официални данни, които показват изтичане на 49 милиарда долара в капиталовата сметка миналия месец, най-голямото от декември 2015 г.

Изселването на капитали, подтикнато от забавящия се растеж на втората по големина икономика в света и разширяващата се разлика в лихвените проценти със САЩ, помогна за понижаването на юана до 16-годишно дъно. Рискът е, че слабостта на валутата допълнително подкопава привлекателността на пазара и води до ускоряване на изходящите потоци, което може да дестабилизира финансовите пазари.

Такъв беше случаят след шоковата девалвация на валутата през 2015 г. и по време на търговската война на Китай със САЩ при администрацията на Тръмп, когато Пекин трябваше да затегне капиталовите ограничения и да увеличи разходите за финансиране на юана в Хонконг. Докато властите също предприеха различни стъпки, за да спрат слабостта на валутата този път, тенденцията на изтичане изглежда трудна за обръщане.

„Поради различията в паричните политики и настоящата макросреда е малко вероятно Китай да е достигнал повратната точка с достатъчно стимули да привлече обратно капитал“, каза Гари Ин, старши икономист в Natixis SA.

От изтеклите 49 милиарда долара от капиталовата и финансовата сметка миналия месец, 29 милиарда долара идват от инвестиции в ценни книжа, според данни на Държавната администрация за чуждестранна валута. Докато входящите потоци се увеличиха, още по-голяма сума избяга, за да тласне баланса по-дълбоко в червено.

Бягството идва в момент, в който Пекин рискува да не изпълни целта си за икономически растеж от около 5% за годината на фона на болен пазар на имоти и спад на износа. Собствеността на чуждестранните инвеститори върху китайски държавни облигации падна до четиригодишно дъно през август, докато те се отказаха от акции на континента за рекордните 12 милиарда долара през месеца.

Преките инвестиции паднаха до дефицит от 16,8 милиарда долара през август, най-лошият от началото на 2016 г. Балансът е отрицателен от средата на 2022 г., тъй като ограниченията заради Covid в страната и репресиите срещу частния сектор държаха инвеститорите настрана. Крехкото възстановяване на Китай след премахването на ограниченията за Covid и спадът в потребителското доверие означава, че инвестициите се възвръщат бавно.

Китай има постоянен дефицит в търговията с услуги, тъй като броят на жителите на континенталната част, пътуващи в чужбина, изпревари броя на посетителите в страната. Тази тенденция се влоши, тъй като чуждестранните туристи още не са започнали да се връщат масово, въпреки че страната напълно отхвърли своите Covid ограничения. Дефицитът се влоши миналия месец на фона на скока на изходящия туризъм през летния ваканционен сезон.

Китайската валута се срина с повече от 5% през тази година, отбелязвайки най-лошото представяне в нововъзникващите пазари на Азия след малайзийския рингит.

Все пак изтичането на капитал може да се забави до известна степен, тъй като китайската икономика показва някои признаци на стабилизиране, въпреки че много зависи от траекторията на лихвените проценти в САЩ и Китай, каза Едмънд Го, инвестиционен директор за Азия за инструменти с фиксиран доход в abrdn Plc.

„Голяма част от парите, които бяха негативни за растежа на Китай и юана, напуснаха Китай през последните 12 месеца и трябва да започнем да виждаме известно стабилизиране на изтичането на капитал“, каза той.