След загубите и измамата с никел Trafigura обмисля бъдещето на бизнеса с метали

Компанията отбеляза рекордни печалби благодарение на енергийната криза, отчитайки близо $10 млрд. чиста печалба. Но отделът за метали не успява да прави пари

08:24 | 19 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гигантът за търговия със суровини Trafigura Group проучва набор от потенциални сделки, включващи неговия бизнес с метали, докато се опитва да определи бъдещето на звеното след поредица от погрешни стъпки.

Бизнесът с метали на Trafigura беше под натиск повече от година, тъй като печалбите се свиха и компанията беше засегната от масивна предполагаема измама с никел. Контрастът с нейните изключително печеливши енергийни търговци предизвика напрежение в компанията във време, когато тя също е изправена пред въпроси относно приемствеността и вътрешни битки между шефовете на отдели, след като един от дългогодишното лидерско трио на Trafigura обяви планове да се пенсионира през следващата година.

Trafigura, която се съревновава с Glencore Plc за титлата на най-големия търговец на метали в света, е провела предварителни дискусии за бизнеса с няколко потенциални партньори в Близкия изток и Азия, според хора с пряко запознаване с въпроса.

Дискусиите са обхванали различни възможни сделки, вариращи от съвместни предприятия за нови придобивания през инвестиция в някои от металните активи на Trafigura или други форми на регионално или глобално партньорство, казаха хората, пожелали анонимност, тъй като дискусиите не са публични.

Отделно няколко страни проучват възможността за наддаване за част или цялото металургично звено на Trafigura, казаха други хора. Не е ясно обаче дали Trafigura би приветствала подобен подход.

Въпреки че компанията е отворена за продажба на дялове в своите активи, тя отдавна твърди, че най-добрият модел за нейния търговски бизнес е като партньорство, притежавано от служители. Но в няколко скорошни разговора висши ръководители на Trafigura посочиха, че може да са склонни да обмислят възможността за отваряне на бизнеса за търговия с метали за външни инвеститори, казаха някои от хората.

Партньор с дълбоки джобове би могъл да даде на Trafigura допълнителна огнева мощ за закупуване на активи като мини или преработвателни предприятия – смятани от мнозина за все по-решаващи за осигуряване на потока от стоки, необходими за глобален търговски бизнес.

Говорител на Trafigura каза: „Ние оставаме напълно ангажирани с нашия бизнес с метали, който е ключова част от нашата стратегия за енергиен преход, и не виждаме причина да коментираме пазарни слухове или спекулации.“

Дискусиите подчертават драмата, която се разиграва в рамките на Trafigura, един от най-големите търговци на метали като мед, никел и кобалт в света, която може да се усети в целия свят, тъй като енергийният преход катапултира тези пазари в светлините на прожекторите.

Напрежението между енергийната и металната страна на бизнеса не е нещо ново за Trafigura, но то се засили през последните месеци.

Компанията отбеляза рекордни печалби благодарение на енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, отчитайки 9,9 милиарда долара чиста печалба през 12-те месеца до март тази година. Но нейният отдел за метали не успява да печели пари: той не отчете почти никаква оперативна печалба в периода от март до септември 2022 г.

Оттогава той беше засегнат от предполагаемата измама с никел, която струва на Trafigura почти 600 милиона долара, както и финансова криза в ключов медно-кобалтов проект, където Trafigura е довела финансиране от 600 милиона долара. Мудните пазари на метали също са натежали върху рентабилността на компанията и стойността на някои от нейните активи, според хора, запознати с въпроса.

Докато бизнесът с метали на Trafigura представляваше средно 40% от общата печалба на компанията в периода 2012-2019 г., този дял спадна до 23% между 2020 г. и 2022 г., а през 12-те месеца до март 2023 г. той е само 6%, според финансовите отчети на компанията.

Ръководителят на отдела за развитие на бизнеса с метали на Trafigura напусна миналия месец, докато няколко други високопоставени фигури в отдела напуснаха след фиаското с никела.

Trafigura е собственост на около 1200 нейни служители, което означава, че търговците на метали са се облагодетелствали директно от рекордните печалби, спечелени от техните петролни и газови партньори - изостряйки напрежението.

Има широко разпространени очаквания в рамките на Trafigura, че дяловото участие в екипа на металите ще бъде намалено в следващия кръг от компенсации, който следва края на финансовата година на Trafigura този месец, според хора, запознати с въпроса.

Драмата идва и в момент на маневриране преди очакваната смяна на поколенията на върха на компанията, след като Trafigura обяви по-рано тази година, че дългогодишният главен оперативен директор Майк Уейнрайт ще напусне в края на март 2024 г.

Уейнрайт, заедно с главния изпълнителен директор Джереми Уиър и съръководителят на търговията с петрол Хосе Ларока формираха триото от ръководители, които ръководиха компанията след смъртта на основателя Клод Дофин през 2015 г. и неговото напускане представлява първата индикация за смяната на върха.