Китай стартира шестмесечна кампания за съживяване на продажбите на автомобили

Кампанията ще насърчи банките да дават кредити за автомобили, а местните власти и автопроизводителите да предлагат субсидии и отстъпки, особено за електромобили

11:01 | 9 юни 2023
Обновен: 11:39 | 9 юни 2023
Автор: Линда Лю
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай стартира шестмесечна кампания за стимулиране на покупките на автомобили и въвеждане на електромобили в селските райони, тъй като ръстът на продажбите на електромобили се забавя на най-големия автомобилен пазар в света.

Кампанията, координирана от Министерството на търговията, започва този месец и ще насърчи финансовите институции да предоставят кредитна подкрепа за закупуване на автомобили, а местните власти и автопроизводителите да предлагат субсидии и отстъпки, особено за електромобили, се посочва в изявление на правителството късно в четвъртък.

Един от ключовите приоритети е да се насърчи приемането на електромобили в повече от 11 000 провинции и селища в Китай, като Пекин се ангажира да подобри инфраструктурата за зареждане в селските райони и да подтикне местните власти да предприемат мерки за подкрепа, като например потребителски субсидии, се казва в изявлението.

Високопоставени служители в Китай неведнъж са заявявали, че смятат приемането на електромобили и стимулирането на продажбите на автомобили като цяло за много важни през тази година. По-рано този месец Държавният съвет заяви, че ще удължи срока на данъчните облекчения за закупуване на превозни средства на нова енергия, а през май Агенцията за икономическо планиране и Бюрото по енергетика на страната отправиха призив за изграждане на повече инфраструктура за зареждане извън големите градове.   

Китай е най-големият пазар на екологични автомобили в света, като през миналата година е отбелязал 95% ръст в сегмента в сравнение с 2021 г. Но инерцията губи скорост, като продажбите на електромобили и плъгин хибриди са се увеличили с 41% от януари до май, което е много по-бавен темп от 120% ръст за същия период на 2022 г. Според Китайската асоциация за леки автомобили през първите пет месеца на тази година общият автомобилен пазар бележи лек ръст, като се увеличава с 4,2%.

"Това е като да се организира масирана рекламна кампания за автомобилната индустрия", каза Йейл Джан, управляващ директор на базираната в Шанхай консултантска компания Automotive Foresight. 

Субсидиите варират в зависимост от региона и не е ясно колко ще бъдат предоставени за закупуване на автомобили в момент, когато много местни правителства управляват ограничени бюджети и нарастващи дългове. 

Нанкин, град от второ ниво в Източен Китай с население от 9,5 млн. души, съобщи, че от 6 юни ще раздаде 35 млн. юана (5 млн. долара) под формата на ваучери за покупка на автомобили, като ще предостави до 5000 юана за всяка отговаряща на условията покупка на автомобил. Шънджън, който е технологичен и производствен център, е раздал около 82 млн. юана на потребители, които са закупили екологично чисти автомобили тази година.

Някои производители на автомобили се вслушват в призива за насърчаване на електромобилите в селските райони. 

Съвместното предприятие на General Motors Co. със SAIC Motor Corp. и Wuling Motors Holdings Ltd. намали цената на своя хитов електромобил Hongguang Mini EV с 13 000 юана до края на юни. Държавната компания Chery Automobile Co. предложи отстъпка от 1 000 юана и безплатно доживотно обслужване за някои от своите модели електрически превозни средства.

Акциите на производителите на автомобили леко се повишиха в петък. Акциите на SAIC поскъпнаха с 1,4%, докато BYD Co., най-големият китайски производител на електромобили, поскъпна с 1% в Хонконг. Geely Automobile Holdings Ltd. се повиши с 1,4%.