Цените в Азия засилват конкуренцията с Европа за LNG това лято

Рискът от силно търсене това лято ще продължи да оказва натиск върху световния пазар на LNG

11:36 | 1 юни 2023
Обновен: 11:37 | 1 юни 2023
Автор: Анна Ширяевская
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спот цените на втечнения природен газ в Азия се търгуват с постоянна премия над европейския бенчмарк до края на тази година, сигнализирайки, че конкуренцията за горивото може да се засили, ако търсенето се възстанови.

Износът от САЩ в момента е по-изгоден за Азия през юли, август и септември, според BloombergNEF. Цените на газа в Европа изтриха печалбите в четвъртък, след като норвежката Equinor ASA заяви, че течът в нейния завод за LNG е спрян и нормализирането е в ход.

Очаква се конкуренцията за свободни товари да се увеличи през втората половина на годината, според анализаторите на Bloomberg Intelligence Патрисио Алварес и Жоао Мартинс. Тъй като потоците от руски тръбопроводи са минимални, вносът на втечнен природен газ се очаква да задоволи 40% от търсенето на Европа през 2023 г., спрямо около 20% през 2021 г., казаха те.

„Европа не може да бъде самодоволна, тъй като само 40-45% от нейното търсене на втечнен природен газ през зимата е свито, стеснявайки буфера спрямо ръста на търсенето или потенциалните смущения“, казаха анализаторите. Фокусът е и върху това колко пълни ще бъдат запасите за зимата на 2024-2025 г.

Все пак засега търсенето остава приглушено по целия свят на фона на бавната икономическа активност и след рекордните цени миналата година, които удариха ключови индустрии. Вниманието се насочва към лятното време, тъй като горещите вълни могат да предизвикат повишено използване на гориво за охлаждане.

Азиатската премия над европейските ставки не представлява значителен риск за доставките на Европа на гъвкави атлантически LNG товари засега на фона на приглушеното спот търсене на LNG от големите вносители от Североизточна Азия, каза Лео Кабуш, анализатор в Energy Aspects Ltd. в Лондон.

„Ще трябва да видим много горещо лято в Азия, което да увеличи изгарянето на газ, за ​​да генерираме значителни нива на търсене за възстановяване на запасите“, каза той. „Такъв сценарий наистина може да доведе до това Азия да изтегли спот товари от САЩ през Панамския канал или нос Добра надежда, но все още сме далеч от това.“

Все пак втората половина на 2023 г. ще бъде „подкрепена от търсенето, обусловено от времето в Европа и Азия“, според старши анализатор Масанори Одака в Rystad Energy. „Рискът от силно търсене това лято ще продължи да оказва натиск върху световния пазар на LNG.“

Холандските цени на газа за месец напред, еталонният договор в Европа, се сринаха със 7,5% до 24,85 евро за мегаватчас в 10:05 сутринта в Амстердам, след като спечелиха 8,8% в сряда.