Китайски остров показва пътя към изцяло електромобилно бъдеще до 2030 г.

Силната подкрепа на правителството на Хайнан, както и големината и климатичните условия на острова, са перфектни за превръщането му в лидер на пазара за въвеждане на електромобили

09:01 | 1 юни 2023
Автор: Чунин Чжан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Забравете за безпокойството за пробега в Хайнан. С повече от 75 000 зарядни точки собствениците на електромобили в градските райони на тропическия остров в Южен Китай обикновено са на не повече от километър или два от място, където да заредят колите си.

Обширната мрежа е част от плана на провинциалното правителство да прекрати продажбата на автомобили с изкопаеми горива до 2030 г. и да осигури 45% дял на електрическите и хибридните автомобили в автопарка на острова - първото и единствено място в Китай, където е поставена такава цел. Успехът на този проект може да помогне за създаването на план за преминаване към изцяло електрическо задвижване в бъдеще в останалата част на страната.

EV
Автомобил Nio в станция за зареждане на батерии в Хайкоу, провинция Хайнан. Снимка: Bloomberg

Островът има някои предимства, когато става въпрос за подкрепа на електромобилите. Той е с размерите на Белгия, което означава, че повечето от 10-те милиона жители предприемат само кратки пътувания. Умереният климат помага за удължаване на живота на батериите, за разлика от Пекин, където температурата често пада под нулата през зимата. Освен това регионалното правителство е отпуснало десетки милиони юани за субсидиране на покупката на електромобили. Всичко това е довело до втория най-висок процент на използване на екологично чисти автомобили в страната през миналата година - 42 % от продажбите на нови автомобили - след богатия финансов център Шанхай (48 %), който също е предоставил големи стимули на купувачите. Всички таксита и автобуси в Хайнан също са електрически.

"Целта със сигурност ще бъде постигната", казва Джан Хаотян, продавач на премиум марката за електромобили Zeekr на Zhejiang Geely Holding Group Co. "Силната подкрепа на правителството на Хайнан, както и големината и климатичните условия на острова, са перфектни за превръщането му в лидер на пазара за въвеждане на електромобили."

Когато Bloomberg News посети столицата на Хайнан Хайкоу в средата на май, почти във всеки втори жилищен блок имаше точка за зареждане на електромобили. В Хайкоу бяха въведени и нови технологии за батерии, като Nio Inc. дебютира със своята станция за батерии от трето поколение, която може да зареди изтощена батерия за по-малко от 5 минути. Автомобилният производител планира да изгради още 1000 станции за смяна на батерии и 10 000 зарядни устройства.

EV 02
Nio дебютира в Хайкоу със своята станция за презареждане на батерии от трето поколение, която може да замени изтощена батерия с нова за по-малко от 5 минути. Снимка: Bloomberg

Жителят на Хайнан Чен Йерен чува за BYD Co. - сега най-продаваният производител на автомобили в Китай - едва когато му предлагат работа в дилърство, след като се дипломира през 2018 г. През първите две години той шофира бензинов автомобил, като казва, че се колебае дали електрическият автомобил е безопасен избор. В крайна сметка решава да премине към електрическата мрежа през 2020 г., като си купува BYD Han, тъй като технологията на батериите се е подобрила, за да позволи по-голям пробег, а все повече негови приятели също са започнали да разглеждат електрически автомобили.  

В работата си той казва, че клиентите се нуждаят от по-малко убеждаване, за да обмислят електромобил (BYD спря да произвежда автомобили с конвенционален двигател с вътрешно горене миналата година), а все повече потенциални купувачи идват в дилърството и казват, че усещат натиск от страна на колегите си, тъй като приятелите им се отказват от бензиновите си автомобили. 

"Не мисля, че целта за 2030 г. увеличава натиска върху жителите", казва Чен. "Потребителите тук сега просто гледат на електромобилите като на по-добър вариант, когато имат нужда от нов автомобил."

EV 03
Шоурум на BYD в Хайкоу. Снимка: Bloomberg

Пекин гледа на Хайнан като на модел за подражание за развитие на индустрията за електромобили в национален мащаб, а през последните месеци служители на Хайнан бяха поканени от други провинции да споделят опита на острова. Следващото предизвикателство ще бъде преминаването на търговските превозни средства към електрическо задвижване, при което икономиите не са толкова големи, колкото при леките автомобили, тъй като зареждането на камионите и другите тежки превозни средства е по-скъпо.

Китай все още е далеч от забраната на автомобилите с изкопаеми горива. Хайнан е с висока степен на възприемане на електромобилите, тъй като е малък остров, зависим от туризма, но тези условия не са еднакви в цялата страна, според Йейл Джан, управляващ директор на консултантската компания Automotive Foresight.

Със сигурност други региони и държави също отбелязват бърз напредък в постепенното премахване на бензиновите автомобили. Норвегия, страна с население от 5,5 млн. души, е на път да забрани продажбата на автомобили на изкопаеми горива до 2025 г., като през април електромобилите са съставлявали над 83 % от продажбите на нови автомобили в страната. Обединеното кралство заяви, че ще спре продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси до 2030 г., а Канада и седем американски щата, включително Калифорния и Мериленд, са определили срок до 2035 г.

EV 04
Хайкоу. Точка за зареждане на електромобили. Снимка: Bloomberg

Задачата за Хайнан вероятно не е толкова сложна, колкото в други страни, казва Джеймс Чао, главен директор по стратегията в консултантската компания IScann Group.

"Ключов фактор за потенциалния успех на тази програма е фактът, че средната цена на електромобила в Китай е много по-ниска, отколкото в останалата част на света", каза Чао, който ръководи и автомобилния отдел на консултантската компания. "Достъпността на електромобилите е проблем в Европа и САЩ, но в Китай тя е много по-малка пречка. Това прави шанса за успех на забраната за продажби в Хайнан далеч по-голям дори от този в други региони", каза той.