Ердоган гледа към трето десетилетие на власт на балотажа в Турция

Най-непосредственото предизвикателство за Турция и който и да надделее в неделя е икономиката

08:57 | 28 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се стреми да постигне изборна победа, за да удължи управлението си до трето десетилетие и да запази комбинацията от външна и икономическа политика, която отличава страната на световната сцена.

69-годишният Ердоган се противопостави на проучванията на общественото мнение, които прогнозираха малка победа за опонента Кемал Кълъчдароглу в първия тур на гласуването за президент преди две седмици, изпращайки лирата до нови дълбочини и предизвиквайки срив на корпоративните облигации и акции. Двамата сега се изправят един срещу друг на балотажа в неделя, като инерцията е зад действащия президент, след като управляващият съюз, воден от неговата Партия на справедливостта и развитието, запази мнозинството си в парламента.

Кълъчдароглу съсредоточи кампанията си върху възстановяване на доверието в Турция сред международните инвеститори, прекратяване на авторитарния стил на ръководство и изкореняване на корупцията в държавните институции. Победа за него ще доведе до края на диктата на Ердоган, че единственият начин за борба с инфлацията е да се намалят, а не да се повишат лихвените проценти. Това обаче сега изглежда по-малко вероятно и финансовите пазари се подготвят за още болка.

Влиянието на президента изглежда не пострада от най-лошата криза с разходите за живот от десетилетия и обвиненията в небрежност след катастрофалните земетресения, които убиха повече от 50 000 души през февруари. Той също така спечели похвала сред гласоподавателите за лидерството си в осигуряването на доставки на зърно от Украйна и за това, че се противопостави на съюзници в НАТО като САЩ по отношение на кандидатурата на Швеция за членство.

Подпомогнат от държавна медийна машина, Ердоган пося разделение сред опозиционния съюз. Най-дълго управлявалият лидер на Турция удвои националистическата, религиозна реторика, за да мобилизира ислямисти и десницата, като същевременно обвини опозицията, че не успява да се бори с тероризма. Той също така използва отвращението на електората от широки коалиции след падането на правителствата през 90-те години.

Все още може да се случи изненада, но Ердоган се оказа по-убедителен от Кълъчдароглу, според Джан Селчуки, управляващ директор на социологическата компания Istanbul Economics Research. „Тук става въпрос за доверие, а Ердоган успя да създаде доверие, като беше на власт в продължение на 20 години“, каза той.

Търговците прогнозират ясна победа на Ердоган след затваряне на избирателните секции в 17:00 часа местно време. Разходите за защита на инвеститорите срещу неизпълнение на турските облигации скочиха след първия кръг на гласуването, когато Ердоган спечели 49,5%. Лирата достигна нови рекордно ниски нива, падайки до психологическата граница от 20 за долар.

Лидерът на Турция упражнява по-голям контрол върху медийния пейзаж, като основните мрежи отделят ефирно време предимно на негови интервюта и митинги. Той също така доминираше в градовете с банери и свои снимки, придружени от забележки „Точното време, правилният човек“.

По време на неговите митинги и десетки телевизионни интервюта, разказът, пробутван от Ердоган на по-консервативните гласоподаватели, от които се нуждае, за да осигури победа, е, че Кълъчдароглу и неговите съюзници са приятелски с кюрдските бойци и про-ЛГБТК. Ердоган каза, че се надява неговите „патриотични, националистически хора да дадат урок на опозицията“ в урните.

Кълъчдароглу многократно каза, че осъжда всички форми на тероризъм и също така засили националистическата си реторика, обещавайки експулсиране на мигрантите. Той успя да получи одобрение от незначителната дясна партия Зафер, въпреки че опасността е, че той отблъсква част от подкрепата на кюрдите, която спечели на първия кръг, и от които се нуждае, за да свали Ердоган.

Той също така използва страховете сред някои избиратели относно избирателния съюз на Ердоган, който включва маргинални ислямистки партии. За много просветски настроени турци гласуването се равнява на референдум с последици за ежедневния живот при все по-авторитарно проислямско правителство.

„Какво ще стане, когато дойде манталитетът, който гледа на дъщерите ни със зли очи?“ каза Кълъчдароглу. „Не забравяйте, че гласувате не за мен, а за дъщеря си.“

Но каквото и да се случи, най-непосредственото предизвикателство за Турция и който и да надделее в неделя, е икономиката. Президентът ще бъде изправен пред отслабваща валута, изчерпани валутни резерви и плетеница от регулации, прилагани от вътрешния кръг от технократи на Ердоган, които предизвикаха хаос в банковата индустрия.

Фиксацията на Ердоган върху ултра ниските разходи по заеми изгони чуждестранните инвеститори и изпрати инфлацията над 85% миналата година. Висшите сътрудници на опозицията по икономика предупредиха, че страната върви към криза на платежния баланс.

За разлика от това, Ердоган каза, че Турция скоро ще има излишък по текущата сметка и продължава безмилостно да защитава мнението, че инфлацията може да бъде намалена с ниски разходи по заеми. За да компенсира спада в покупателната способност, той увеличи минималната работна заплата и пенсиите, разшири ранното пенсиониране и субсидира сметки за комунални услуги в размер на 32 милиарда долара в последния бюджет.

Докато икономистите казват, че Турция ще трябва да се върне към конвенционалната политика, този преход ще бъде по-бавен при Ердоган. Връщането на глобалните инвеститори ще бъде „херкулесово начинание“, според Селва Бахар Базики от Bloomberg Economics, изискващо пълно премахване на комбинацията от икономическа политика на страната.

„Инвеститорите не трябва да очакват скоро фундаментална промяна на неортодоксалния подход на Турция към създаването на икономическа политика“, каза Хамиш Киниър, старши анализатор в компанията за разузнаване на риска Verisk Maplecroft. „Убеждението на Ердоган, че по-ниските лихвени проценти водят до по-ниска инфлация, което влияе върху паричната политика, ще продължи да плаши пазарите.“