Ехо от глобалното съперничество: Китайска агенция свали рейтинга на САЩ

Китайска рейтингова компания първа дръпна спусъка

13:28 | 26 май 2023
Обновен: 13:28 | 26 май 2023
Автор: Джейкъб Гу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Докато най-големите световни агенции за кредитен рейтинг се въздържат да намалят рейтинга на САЩ, в момент, когато Вашингтон се приближава към фискалната пропаст, най-голямата китайска рейтингова компания първа натисна спусъка.

China Chengxin International Credit Rating Co., съвместно предприятие с Moody's Investors Service, понижи рейтинга на САЩ с една степен от ААА на АА+ и постави САЩ в режим на преразглеждане за по-нататъшно понижаване, според изявление от четвъртък. 

"Дори и да бъде постигнат консенсус, крамолите ще създадат несигурност за политическия път на американското правителство и ще потиснат икономическото доверие, което може да предизвика допълнителна нестабилност в политиката и икономиката на САЩ", заяви агенцията, известна като CCXI, като добави, че основният ѝ сценарий е да бъде постигнато споразумение за тавана на дълга.


Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, републиканец от Калифорния (в средата), говори пред представители на медиите, докато пристига в Капитолия във Вашингтон, САЩ, в четвъртък, 25 май 2023 г. Оптимизмът на председателя на Камарата на представителите, че преговарящите от Белия дом и управляващата партия ще постигнат сделка навреме, за да предотвратят потенциално катастрофален фалит, не успокои анализаторите, тъй като САЩ бяха поставени под наблюдение по отношение на рейтингите. Снимка: Ал Драго/Bloomberg

За разлика от тях, Fitch Ratings Inc. и DBRS Morningstar засега само са поставили рейтингите си на САЩ под наблюдение за потенциално понижение, докато Moody's заяви, че плащането на лихвите по държавните ценни книжа в средата на юни ще бъде от решаващо значение за запазване на най-високата ѝ оценка ААА.

Според запознати преговарящите от Републиканската партия и Белия дом се доближават до споразумение за повишаване на лимита на дълга и ограничаване на федералните разходи за две години, тъй като времето за предотвратяване на катастрофален фалит на САЩ все повече намалява.

Макар че нямаше пазарна реакция на решението на CCXI и фирмата не говори от името на правителството на президента Си Дзинпин, понижаването на рейтинга на САЩ от китайска компания идва на фона на нарастващо съперничество и обвинения.

"Егоистични интереси"
Глобалното съперничество между Вашингтон и Пекин през последните години доведе до чести конфронтации, особено по отношение на статута и сигурността на Тайван и неговия ключов сектор на полупроводниците, както и дипломатическата подкрепа на Китай за Русия след нахлуването ѝ в Украйна. 

И двете страни започнаха публично да обвиняват другата в "икономическа принуда", а Пекин използва борбата за тавана на дълга, за да критикува американското управление на световната финансова стабилност. 

"Надяваме се, че САЩ ще изберат отговорна фискална и парична политика и няма да пренасят рисковете си върху останалата част от света, още по-малко да разкъсват света, за да защитават егоистичните си интереси", заяви Мао Нинг, говорител на китайското министерство на външните работи, на брифинг в Пекин тази седмица.
.
Пекин се опитва да откъсне по-голямо парче от финансовата система и да намали зависимостта си от долара, тъй като САЩ прилагат по-агресивни санкции, особено след нахлуването на Русия в Украйна. 

Междувременно Китай е изправен пред собствена дългова опасност, за която инвеститорите се опасяват, че ще повлече втората по големина икономика в света в продължение на години. Goldman Sachs Group Inc. изчислява, че общият държавен дълг на страната е около 23 трилиона долара, включително скритите заеми на хиляди финансови компании, създадени от провинции и градове.

"Правителството на САЩ е изправено пред определени рискове, които могат да доведат до влошаване на кредитоспособността на страната", заявиха от CCXI в четвъртък. Според нея политическата позиция на Фед в условията на неотдавнашната банкова криза "е изправена пред множество предизвикателства, които могат да засилят икономическата нестабилност".

CCXI е съвместно предприятие между Beijing Zhixiang Information Management Consulting Co. и Moody's, според уебсайта на звеното в Хонконг.