Ако Ocado напусне FTSE100, ще нанесе удар в технологичния сектор във Великобритания

Окончателните промени в индекса ще бъдат обявени на 31 май и ще влязат в сила при откриването на борсата на 19 юни.

10:44 | 26 май 2023
Автор: Лиза Фам
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Има опасност Ocado Group Plc, онлайн търговец на хранителни стоки и производител на автоматизирани складове, да бъде изключен от водещия индекс на акциите на Обединеното кралство, което ще бъде още един удар по целта на страната да се превърне в технологичен център до 2030 г.

Пазарните стойности на Ocado и на търговския наемодател British Land Co. са спаднали до такава степен, че вероятно ще бъдат изключени от британския индекс FTSE 100 при преразглеждане на бенчмарка, твърдят анализатори. Предварителните резултати от преразглеждането се очакват след затварянето на пазара във вторник от звеното FTSE Russell на London Stock Exchange Group Plc.


Ocado се срива на фона на кризата с разходите за живот

От края на 2021 г. акциите на Ocado са поевтинели със 76% на фона на разпродажбите на акции с потенциал за растеж. През 2018 г. книжата на компанията поскъпнаха благодарение на знакова сделка за изграждане на складове и лицензиране на софтуер за американската верига супермаркети Kroger Co., което повиши авторитета на производителя на хранителни стоки като технологична компания. Ocado си партнира с няколко производители на хранителни стоки, но фокусът на инвеститорите се насочи към рентабилността, тъй като търсенето на автоматизирани складове се забавя.

Ocado отказа да коментира. British Land, чиито акции са поевтинели със 7,5% тази година, не отговори веднага на молбата за коментар.

"Опасността от автоматично изваждане от индекса е надвиснала над British Land и Ocado, а ситуацията е малко по-добра за Johnson Matthey Plc и Frasers Group Plc", каза Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, в коментар по мейл. Йоахим Клемент от Liberum Capital се съгласи с него, като също посочи Ocado като потенциално изправена пред изваждане от индекса.

Окончателните промени в индекса FTSE 100 ще бъдат обявени на 31 май, като се използват пазарните стойности от края на търговията през предходния ден. Промените ще влязат в сила при откриването на сесията на 19 юни, според FTSE Russell, който преразглежда членството в индекса на всяко тримесечие.

Потенциалното излизане на Ocado от индекса идва в момент, когато Обединеното кралство изпитва трудности да привлече технологични компании на фондовата си борса. Дизайнерът на чипове Arm Ltd. реши да не листва акциите си в Лондон, за да се съсредоточи единствено върху Ню Йорк. Oxford Nanopore Technologies Plc, която беше приветствана като британски успех, когато компанията за ДНК секвенции стана публична в Лондон през 2021 г., тази година заяви, че ще обмисли листване на чуждестранна борса.

"В Обединеното кралство имат дългогодишен опит в областта на впечатляващите технологични иновации и по-малко успехи в тяхното комерсиализиране", заяви в интервю Дейвид Кнейл, ръководител на отдела за акции в Mirabaud Asset Management. "Инвеститорите трябва да са наясно, че може би не сме свършили толкова добра работа, колкото бихме могли да свършим, за да разпознаем част от този потенциал и да го използваме максимално."

Във FTSE 100 няма големи технологични компании, като пазарната стойност на групата за технологии за сензори за безопасност Halma Plc и на софтуерната компания Sage Group Plc е под 10 млрд. паунда. Фирмата за киберсигурност Darktrace Plc и компанията за доставка на храна Just Eat Takeaway.com бяха извадени от индекса през 2021 г. Според данни, събрани от Bloomberg, компаниите в областта на технологиите и комуникациите съставляват около 4% от референтния индекс, в сравнение с над 18% за финансовите компании и 13% за енергийните компании.

Дружествата печелят от участието си в индекса, тъй като т.нар. фондове за проследяване трябва да купуват техните акции, а фондовите борси, които се сравняват с FTSE100, също имат стимул да ги притежават. Понижаването на рейтинга може да доведе до продажби, тъй като фондовете коригират притежаваните от тях активи, за да съответстват на разпределението на бенчмарка. Съгласно насоките на FTSE Russell всяка акция, която падне до 111-а позиция или по-ниско, автоматично се заличава от индекса, докато всички, които са на 90-а позиция или по-високо, се присъединяват към него.

Забавянето между индикативните промени в индекса и действителното обявяване означава, че акциите, определени за влизане и отпадане, могат да се променят. Окончателните промени влизат в сила на 19 юни.