ЕС обеща помощ от 7 милиарда евро за Турция и Сирия заради земетресението

В понеделник Швеция обеща 48 млн. долара за Турция и Сирия

15:07 | 21 март 2023
Автор: Берил Акман
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз и международните донори обещаха 7 млрд. евро за възстановяване след смъртоносните земетресения миналия месец, при които загинаха над 55 000 души в Турция и Сирия.   

Европейската комисия, която заяви, че ще допринесе с 1 млрд. евро, получи уверения за допълнителна подкрепа по време на донорска конференция на държавите членки, международните организации и други държави в Брюксел в понеделник. 

"Когато се случи трагедия, има само един отговор и това е солидарността и аз съм много щастлива да видя днес, че международната общност силно подкрепя усилията за възстановяване", заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. "Тази конференция бележи само началото. Предстои ни много работа."

Отделни държави от ЕС също обявиха нова финансова помощ за двете страни, начело с Германия, която заяви, че ще удвои подкрепата си до 238 млн. евро.  

"Невъзможно е една държава, независимо от икономическото ѝ положение, да се справи с мащабите на такова бедствие", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание.

Министерството на финансите и държавната хазна на Турция определи предварителните икономически щети от земетресенията на над 100 млрд. долара. 

Турция оценява икономическите щети от земетресенията на около 104 млрд. долара

Главната финансова служба на Турция, Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Световната банка представиха съвместната си оценка на щетите на конференцията в понеделник. 

"Ще станем свидетели на работата на турското правителство със Световната банка, която по същество заема пари на преференциални цени, за да финансира възстановяването", заяви в интервю за Bloomberg администраторът на Програмата на ООН за развитие Ахим Щайнер, който говори на събитието.

"Не мисля, че можем да се доближим до задоволяване на нуждите, които бяха оценени днес. Мисля, че трябва да се помисли за последваща конференция за група от по-широки партньори, които да бъдат насърчени да направят още по-голяма крачка", добави той. 

Световната банка вече обеща финансова помощ в размер на 1,78 млрд. долара за усилията за оказване на помощ и възстановяване в Турция, а Европейската банка за възстановяване и развитие обеща 1,5 млрд. евро през следващите две години.

Ролята на Швеция
На конференцията се събраха и официални представители на Турция и Швеция, която беше съорганизатор на конференцията. Правителството в Стокхолм очаква зелена светлина от Анкара за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор. 

В понеделник Швеция обеща 500 млн. шведски крони (48 млн. долара) за Турция и Сирия. 

Швеция и съседна Финландия подадоха молби за членство в алианса на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Турция се противопостави на кандидатурата на Швеция за членство с мотива, че страната не е отговорила на турските опасения за сигурността във връзка с присъствието на кюрдски бойци в страната.

Миналата седмица Ердоган заяви, че ще ратифицира присъединяването на Финландия, но отново изрази позицията си по отношение на Швеция, обвинявайки страната, че "разтваря обятията си за терористи".