Петролът бележи спад преди решението на Фед с отслабването на трусовете при банките

West Texas Intermediate падна под 67 долара за барел, след като в понеделник се колебаеше в диапазон от над 3 долара

07:30 | 21 март 2023
Обновен: 07:30 | 21 март 2023
Автор: Юнчан Чин, Дейвид Ингълс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поевтиня след бурна сесия, дори когато на финансовите пазари, разтърсени от глобалната банкова криза, се завърна по-спокоен тон, а инвеститорите са нащрек за всякакви признаци на нови проблеми, които могат да навредят на апетита за риск.

West Texas Intermediate падна под 67 долара за барел, след като в понеделник се колебаеше в диапазон от над 3 долара, за да завърши с повишение. Регулаторните органи и централните банки се намесиха, за да се опитат да възстановят доверието, отчасти чрез поглъщането на Credit Suisse Group AG от UBS Group AG. Междувременно в САЩ официалните лица проучват възможностите за временно разширяване на защитата на всички депозити.

"Подобни кризи могат да повлияят на настроенията и очевидно при огромната разпродажба, която видяхме, случаят беше такъв", заяви пред телевизия Bloomberg Даниел Хайнс, старши стратег по стоковите пазари в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Банковата криза е подходящ момент за инвеститорите, ако искат да възстановят бичи позиции на петролните и енергийните пазари."


Петролът поевтинява, тъй като банковата криза се противопоставя на търсенето в Китай. Фючърсите са под натиск, тъй като банковата криза разтърсва пазарите

След като се търгуваше в тесен диапазон в началото на годината, суровият петрол се понижи под влияние на банковите сътресения, опасенията от рецесия и устойчивостта на руските потоци, за да достигне най-ниската си стойност от 2021 г. насам. Настроението за намаляване на риска заглуши признаците за стабилно китайско търсене, като Trafigura Group отбеляза положителни тенденции в най-голямата азиатска икономика.

Банковите трусове засилиха очакванията, че големите централни банки, включително Федералният резерв, ще забавят темпа на затягане на паричната политика, дори и инфлацията да остава повишена. Политиците на Фед решават следващите си стъпки в сряда, като инвеститорите увеличават залозите за повишение с четвърт пункт.

"Суровият петрол остава обвързан със сътресенията в банковия свят: ако последните отшумят, можем да очакваме цените на петрола да се стабилизират", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Заседанието на Фед също е от ключово значение. Без значение какво ще бъде решението, то ще окаже влияние върху настроенията на финансовите пазари."