Samsung става част от плана на Южна Корея за над $400 млрд. да бъде технологичен лидер

"Усилията за постигане на господстващо положение между САЩ и Китай за най-модерните технологии се превръща в пълномащабна война", каза Лий, като добави, че Япония и Тайван също харчат повече за подкрепа на технологичните индустрии.

14:00 | 19 март 2023
Автор: Сохий Ким, Сам Ким
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея ще се присъедини към най-големите си компании, включително Samsung Electronics Co., за да вложи около 422 млрд. долара в области като чипове и електрически превозни средства, като това е са най-агресивните усилия до момента да спечели разгорещената глобална надпревара за технологично превъзходство.

Правителството ще насочи подкрепата си към чипове, батерии, роботи, електрически превозни средства, дисплеи и биотехнологии в инвестиционен план до 2026 г., заяви в сряда президентът Юн Сук Йол. Програмата включва създаването на центрове, в които ще се помещават мегазаводи за производство на чипове, проектантски къщи и доставчици на материали, за да се укрепи собствената верига за доставки в страната.

Това ще даде начален тласък на Samsung, която сега планира да похарчи около 300 трилиона вона (229 млрд. долара) през следващите две десетилетия за изграждането на нов комплекс за производство на чипове в покрайнините на Сеул. Най-големият производител на чипове памет в света инвестира сериозно в леярските си мощности в опит да се пребори с далеч по-големия си съперник Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. като център на световното производство на чипове.

"Икономическата война, започнала неотдавна в областта на полупроводниците, се разширява и обхваща модерни индустрии като батериите и автомобилите на бъдещето", заяви Юн на брифинг по телевизията. "Нито една страна не пести от широкомащабни субсидии и данъчни облекчения, за да изгради авангардни производствени мощности у дома".

Инвестициите в

Увеличеното финансиране се отпуска в момент, когато политици от Вашингтон до Пекин хвърлят милиарди долари в надпреварата за изграждане на вътрешни производствени линии, след като недостигът по време на пандемията разкри рисковете от зависимостта от глобалната верига за доставки на основни технологии. САЩ са водещи в усилията за изграждане на капацитет за производство на чипове в Америка, но сега компаниите преценяват условията, свързани с държавната подкрепа.

Инвестицията на Samsung ще бъде основната част от усилията на Корея. Компанията планира да изгради пет фабрики за производство на памет и леярски машини в нов клъстер за чипове в Йонгин до 2042 г., където се стреми да привлече повече от 150 местни и чуждестранни компании за чипове.

Samsung, заедно с SK Hynix Inc., доминират на световния пазар на чипове за памет. В Корея, която е водеща и в перспективни области като дисплеите с органични светодиоди (OLED), се намират също така производителят на автомобили Hyundai Motor Co. и производителят на дисплеи LG Electronics Inc. Но страната все още е до голяма степен зависима от чуждестранни фирми за материали, части и оборудване, необходими за сглобяването на чипове и други продукти, заяви Лий Чанг-Янг, министър на търговията, промишлеността и енергетиката на Корея.

Водещата позиция на Корея в областта на технологиите е изправена пред все по-големи предизвикателства, тъй като чиповете с памет и дисплеите стават все по-скъпи, а САЩ и Китай - двете най-големи икономики в света - увеличават разходите си за увеличаване на вътрешния производствен капацитет.

"Усилията за постигане на господстващо положение между САЩ и Китай за най-модерните технологии се превръща в пълномащабна война", каза Лий, като добави, че Япония и Тайван също харчат повече за подкрепа на технологичните индустрии.
Южна Корея засилва икономическите си връзки със САЩ и намалява зависимостта си от Китай. Samsung агресивно разширява най-модерните си заводи у дома в Пьонгтек. Тя също така планира да изгради нова леярна в Тейлър, Тексас, до 2024 г. и обмисля няколко възможности за бъдещи заводи, включително Тексас и Европа.