Цикълът на увеличаване на лихвените проценти се смята за почти завършен

Търговци в световен мащаб прогнозират край на повишаването на лихвените проценти след банковите трусове в САЩ

19:00 | 15 март 2023
Автор: Гарфийлд Рейнолдс и Алис Гледхил
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните пазари на облигации обявиха, че най-скоростната глобална кампания за затягане на паричната политика от едно поколение насам почти е приключила.

В рамките на няколко дни търговците внезапно отмениха залозите за по-нататъшни увеличения на лихвите и текущите оценки на анализатори показва, че Федералният резерв вероятно ще увеличи лихвите най-много още два пъти. Подобна е картината в Обединеното кралство, където инвеститорите включват в оценките си 50 базисни пункта затягане през следващите четири срещи, половината от това, което беше прогнозирано миналата седмица.

Централната банка на Австралия, междувременно, вече е приключила с повишаването на лихвите, според оценките на анализаторите, след като търговците изтриха залози за две допълнителни увеличения. Дори в Европа, която стартира цикъла си на затягане много по-късно от конкурентите, търговците са изтрили около 80 базисни пункта от залозите на терминалните лихвени проценти и ново увеличение с половин пункт в четвъртък – почти сигурно миналата седмица – вече не е гарантирано.

Много стратези последваха примера, като казаха, че колапсът на Silicon Valley Bank е изпратил такава шокова вълна на финансовите пазари, че това ще принуди Фед да предприеме по-смекчен подход, премахвайки натиска върху други банки да последват примера. Goldman Sachs Group Inc. сега очаква Фед да запази лихвените проценти на заседанието си на 21-22 март, докато Nomura Securities отиде крачка напред и прогнозира намаляване на лихвите и спиране на продажбите на облигации.

„Вярваме, че Фед е близо до своя пик“, каза Сейран Наиб, стратег в Skandinaviska Enskilda Banken AB. „Когато кредитните условия и спредовете сега са затегнати, пазарът върши работата за Фед, намалявайки необходимостта от по-нататъшни повишения на лихвените проценти.“

За Ейми Сие Патрик, ръководител на стратегиите за приходите в Pendal Group Ltd. в Сидни, фактът, че двугодишната доходност е паднала, е знак, че цикълът на нарастване ще приключи.

Първият банков фалит в САЩ от 2008 г. насам засили опасенията, че усилията на политиците да потушат инфлацията - водени от повишаването на лихвените проценти от Фед с 4,5 процентни пункта за една година - ще насочат икономиките към рецесия.

Доходността в САЩ се повиши във вторник, намалявайки част от вчерашното отстъпление. В понеделник двугодишните лихвени проценти паднаха с повече от половин процентен пункт в най-голямото движение от 80-те години на миналия век.

Паричните пазари очакват горната граница на централната банка да достигне връх от 5,15% до май, преди да падне до 4,65% до края на годината, според суапове, обвързани с датите на политиката.

Според PGIM Fixed Income инвеститорите рискуват ново болезнено отпускане, подобно на поражението през февруари, като възстановят залозите за бърз завой от централните банки. Кризата на SVB може да се окаже много подобна на миналогодишния спад при пенсионните фондове в Обединеното кралство, който предизвика намеса от Английската централна банка, но не спря британските политици да увеличат лихвите, каза Джонатан Бътлър, съръководител на PGIM, която управлява активи на стойност 770 милиарда долара.

„Пазарите вярват, че централните банки ще се обърнат преди рецесия, докато моето мнение е, че централните банки ще затегнат, докато не контролират инфлацията“, каза той. „Централните банки ще бъдат по-яростни, отколкото пазарът вярва.“

Доходността на австралийските тригодишни бондове затвори на 3,05%, около 55 базисни пункта под целта на централната банка на Австралия за паричен процент. Това е най-голямата отстъпка от 2015 г., когато провеждаше кампания за намаляване на лихвените проценти.

Европейската централна банка сега е водещият ястреб сред глобалните централни банки, според търговците на суапове, които очакват, че тя ще повиши лихвените проценти с повече от 110 базисни пункта до октомври.

Но и там пътят не е сигурен. Плановете на ЕЦБ за още големи повишения на лихвените проценти ще срещнат по-силна съпротива тази седмица след колапса на SVB, според служители, запознати с въпроса.