Европейският лекарствен сектор рискува да изостане от останалия свят

Novo Nordisk A/S заяви, че относителната лекота на развиване на бизнес в САЩ, прави пазара по-привлекателен от Европа за пускане на нови лекарства

20:30 | 1 февруари 2023
Автор: Наоми Кресджи, Лиса Фам, Джанис Киу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на трите най-големи фармацевтични компании казват, че континетът рискува да загуби част от своята привлекателност за иновативни лекарства.  

Мерките за икономии в Обединеното кралство и други страни предизвикват "голяма загриженост" и европейските правителства трябва да приемат сериозно необходимостта да инвестират в сектора и да дадат приоритет на здравеопазването, заяви главният изпълнителен директор на Novartis AG Вас Нарасимхан по време на конферентен разговор в сряда.

Коментарите му бяха подкрепени от ръководителя на GSK Plc Ема Уолмсли, която заяви, че най-високите етажи на правителството трябва да насърчават индустрията, като предупреди, че визията на Великобритания да се превърне в лидер в науките за живота се намира в "повратна точка, ако не вземем правилните решения сега".

Novo Nordisk A/S заяви, че относителната лекота на развиване на бизнес в САЩ, където хитовото лекарство за лечение на затлъстяване на датската компания Wegovy се радва на огромен интерес, означава, че това е по-привлекателен пазар за пускане на нови лекарства, отколкото Европа. Въпреки това компанията все още планира да пусне Wegovy в Европа, заяви главният изпълнителен директор на Novo Ларс Фруергард Йоргенсен в интервю за Bloomberg.

Нарастващи продажби

И трите компании прогнозират ръст на продажбите и печалбата за 2023 г. благодарение на нарастващото търсене на ключови лекарства. Novartis заяви, че продажбите на лекарствата за сърдечна недостатъчност Entresto и Kesimpta за множествена склероза са големи. Бизнесът с ваксини на GSK, включително най-продаваната инжекция Shingrix за херпес, стимулира продажбите в бизнеса в Обединеното кралство, а Novo заяви, че броят на новите рецепти за Wegovy е "по-висок от това, което някога сме виждали".

Въпреки това, макар че политическите лидери казват, че искат да привлекат иновациите, те не възнаграждават компаниите за техните постижения, каза Нарасимхан, като се позова на бюрокрацията в Европейския съюз.

"Това със сигурност в дългосрочен план ще подкопае желанието и интереса на компаниите да инвестират в Европа", каза той.

Нарастващите разходи за лечение натоварват световните бюджети, а лидерите по света се опитват да ограничат инфлацията. Въпросът е особено сложен в Европа, тъй като търсенето на здравни услуги надхвърля очакванията, а войната в Украйна продължава да повишава цените на всичко - от енергията до потребителските стоки. Той е още по-осезаем в Обединеното кралство, където разпадащата се Национална здравна служба на страната се сблъсква с нарастващи разходи, стачкуващ персонал и намаляващи иновации.

 В резултат на това преговорите за определяне на цените на лекарствата стават още по-сложни в цяла Европа.

Трудни преговори

Фруергаард Йоргенсен от Novo заяви, че пациентите в Дания и Норвегия сега плащат от джоба си за Wegovy и очаква това да се случи на много пазари в Европа, където търсенето ще бъде голямо, но дискусиите за реимбурсиране ще бъдат бавни. Wegovy беше пуснат в САЩ преди Европа, "тъй като можеш да си осигуриш достъп до пазара чрез преговори с управителите на аптеки сравнително бързо, в сравнение с Европа, където трябва да се премине от страна в страна", каза той. Novo също така се бори с проблеми в производството.

В Обединеното кралство разрастващият се спор с фармацевтичните компании относно ценообразуването на лекарствата наскоро доведе до оттеглянето на американските фармацевтични компании Eli Lilly & Co. и AbbVie Inc. от доброволно споразумение, което ограничава нарастването на разходите на Националната здравна служба за лекарства. Германия, където производителите на лекарства отдавна могат да достигнат до пазара сравнително бързо и да определят сами цените си за определен период от време, също наскоро затегна законите си за ценообразуване и възстановяване на разходите за лекарства.

"Не всичко, което работи в Европа по отношение на начина на изследване, разработване и комерсиализиране на лекарствата, е задължително да се прилага в САЩ", каза Виктор Булто, който ръководи звеното за иновативни лекарства на Novartis в САЩ.

Според него нуждите на САЩ сега са "на преден план" за вземащите решения в Novartis. "В миналото те се влияеха повече от европейските нужди."